Pomp & Omstandigheid

  • Zeg. . ...

- Hmmm?

- Dat vink nou zo gek hè.

Hier. In de krant. In Scheveningen is overlast van jongeren met boenki-boenki-auto's. Staan de godganse avond met die wagens bij elkaar openluchtdisco te spelen, de omwonenden worden er gek van.

Dus stellen ze het spelen van muziek in een stilstaand voertuig strafbaar.

- O-ké.

- En nu staan er borden langs de boulevard : pictogrammetje van een autoradio, een scooter en een auto, met lawaai-streepjes erbij, en de tekst: 'Niet in of nabij de geparkeerde auto, scooter en andere voertuigen verblijven met de muziek aan.'

- Juist.

- So far so good. Maar!

- Hoho, easy on the Engels.

Te veel Engels. Moet minder, lees ik hier.

De Ombudsman van de Volkskrant. Mensen begrijpen het niet meer. Dan lezen ze dat Joseph Luns zo van pomp and circumstance hield en vragen zich af wat dat in hemelsnaam betekent. Bovendien worden er te vaak fouten bij gemaakt.

- Zelf schrijft de Ombudsman pump and circumstances, dus in dat laatste heeft hij gelijk.

- Het kán natuurlijk dat Luns van pomp en omstandigheden hield. (radiostem:) Ook de Engelse couranten besteden aandacht aan het overlijden van oud-minister Luns. De Sunday Times wijst op zijn voorliefde voor pomp en omstandigheden.

- Anyway, dat bord in Scheveningen.

- O ja. Nou kijk, dat 'aan', dat staat tussen aanhalingstekens. NIET MET DE MUZIEK 'AAN'. Ik bedoel: Why? Sorry, waarom? Sorry, pardon. Ik bedoel: pardon, pardon.

- Jij bedoelt dat eigenlijk het woord muziek tussen aanhalingstekens zou moeten staan?

- Nee, hoewel ja - misschien ook. Nee maar ik bedoel, met muziek aan, dat is toch gewoon Nederlands? Dan hoeft 'aan' toch niet tussen aanhalingstekens?

- Bij het strijken van de gordijnen heeft de koningin altijd de muziek aan, maar prins Claus kruiswoordpuzzelt het liefst met de muziek uit. Ja, zou zo in een RVD-documentaire kunnen.

- Strikt genomen staat natuurlijk niet de muzíek aan maar het apparaat dat de muziek voortbrengt. Je doet ook niet het licht aan. Het licht aandoen kan alleen God, de mens doet een lámp aan. Maar daar doet niemand moeilijk over.

- Nee maar de Scheveningse autoriteiten, die willen het per se goed doen, alleen ze weten niet hoe. Hetzelfde met de ombudsman: hij wil voorkomen dat anderen fouten maken, maar maakt ze al doende zelf. Zie je overal. Zie onze politie, die niet functioneert. Wij erkennen geen autoriteit meer, maar oefenen haar nog wel graag uit. Wie een grote mond heeft, kríjgt er ook een.

- Het wezen der tijdgeest, verscholen in twee aanhalingstekens!

- Gaan we pompesk doen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.