Polly Dewit, Lineke Dijkzeul en Daan Dekker

De columns van Polly Dewit, de essays van Marilynne Robinson, een nieuwe Lieneke Dijkzeul en een klassieke Elio Vittorini, plus meer pas verschenen titels.

Pertinenties van Polly Dewit

Jaren heeft Polly Dewit een column in de Vlaamse krant De Morgen gehad, met dwarse en soms incorrecte gedachten over moeders, mannen en minnaars. 'Ik zou weleens een man willen zijn. Niet voor de seks. Daar denk ik zelfs niet aan. Ook niet voor de snor. Die heb ik al. (...) Ik wil zo graag een man zijn om voor heel even - al is het maar voor één dag - eens helder te kunnen denken.' Haar vriendin, de Vlaamse illustratrice Gerda Dendooven was bereid de Pertinenties van Polly Dewit te bundelen.

Polly Dewit; Polis; €19,95

De rode anjer

Geschreven in de jaren dertig en gepubliceerd als feuilleton, maar pas in 1948 in boekvorm verschenen vanwege problemen met de Italiaanse censuur: de roman De rode anjer van schrijver en vertaler Elio Vittorini (1908-1966), vertaald door Emilia Menkveld. Over twee jonge jongens in een heet Siciliaans stadje aan zee. Wellicht gemodelleerd naar Syracuse, waar de auteur geboren werd.

Elio Vittorini; Cossee; €22,99

Dagen van schaamte

Sterk, duister begin in Dagen van schaamte van Lieneke Dijkzeul: Pieter Elting, gescheiden, levend in een prettig huis, wordt zomaar ontvoerd en vastgeketend op een bed opgesloten in een anonieme kamer. Hij heeft geen idee wat de bedoeling achter de ontvoering is. De ontvoerde krijgt slechts twee gemaskeerde personen te zien, een man en een vrouw, die af en toe ook nog eens flink gewelddadig zijn. Halverwege kantelt het perspectief. Dan blijkt het te handelen om een reuze actueel thema. En het slot is gruwelijk.

Lineke Dijkzeul; Ambo/Anthos; €18,99

Een kamer gevuld met de mooiste boeken

Lezen en studeren deed hij nauwelijks, maar de jurist Johannes Thysius (1622-1653) legde wel aan het Leidse Rapenburg 25 (hoek Groenhazengracht) een schitterende collectie aan. In Een kamer gevuld met de mooiste boeken beschrijft Esther Mourits het leven en werk van deze vermogende en raadselachtige man. De bibliotheek met 3.000 boekbanden is nog altijd op afspraak te bezichtigen.

Esther Mourits; Vantilt; €29,50

De gegevenheid der dingen

Dat zie je niet vaak: een boek dat besluit met een interview waarin de president van de Verenigde Staten de schrijver doorzaagt over zijn of haar werk. Het gebeurt in The Givenness of Things, de door Janine van der Kooij als De gegevenheid der dingen vertaalde essaybundel van de veelvuldig bekroonde, door Barack Obama hooggeschatte romanschrijver Marilynne Robinson. 'Je bent een romancier', merkt Obama tegen haar op, 'maar je bent ook - mag ik je theologe noemen? Of klinkt dat te stoffig?' In zeventien beschouwingen, met titels als 'Neergang', 'Reformatie'en 'Dienstbaarheid' onderzoekt Robinson 'wat het betekent mens te zijn in onze tijd'.

Marilynne Robinson; De Arbeiderspers; €22,99

Netwerk in eclips

Met een lofzang op het bloggen ('één grote discursieve knokpartij') van de Amerikaanse dichter Kit Robinson opent Netwerk in eclips, een filosofisch essay van Samuel Vriezen over - onder veel meer - literatuur en poëzie in tijden van digitale communicatie. Vriezen is dichter, vertaler, componist en docent en die geschakeerde praktijk weerspiegelt zich in zijn avontuurlijk kronkelende betoog, waarin Elvis Presley, Arnold Grunberg, Karlheinz Stockhausen, het kabinet-Rutte I en Herman Gorter onvoorziene verbanden aangaan. Citaat: 'Hierbij richt ik het Nederlands Fonds voor de Onverwachte Ontwikkelingen op. Het Fonds heeft geen budget. Twee keer per jaar beoordeelt een commissie aanvragen en wijst ze vervolgens af.'

Samuel Vriezen; Wereldbibliotheek; €29,99

Liever kleine baas dan grote knecht

De melkventer en de broodbezorger zijn twee vertegenwoordigers van de haast verdwenen beroepsgroep die Tessel Pollmann portretteert in Liever kleine baas dan grote knecht, een grondig gedocumenteerd onderzoek naar de middenstand in de jaren 1920-1970. Lang vóór de tweede feministische golf speelden vrouwen (en kinderen) al een wezenlijke rol in de Nederlandse economie, betoogt Pollmann. 'Ze stonden achter de toonbank, maakten de kas op en beslisten mee als de winkel vernieuwd moest worden.' Met tientallen zwart-witbeelden van kleine neringdoenden en hun klandizie.

Tessel Pollmann; Boom; €22,50

De betonnen droom

De woonwijk Bijlmermeer, officieel Amsterdam Zuidoost, is niet alleen in de hoofdstad een begrip. Veel minder bekend is de naam van de eigenzinnige stedenbouwkundige die in de jaren zestig het plan ontwikkelde voor de futuristische woonwijk vol groen en honingraatflats: Siegfried Nassuth. In De betonnen droom ontrafelt Daan Dekker het verhaal van een utopist die worstelde met een oorlogstrauma: als jongen was Nassuth tewerkgesteld aan de Birmaspoorweg.

Daan Dekker; Thomas Rap; €19,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.