Pollux sloopt reislustig Sliedrecht

Van het Rode Plein waren bontmutsen meegebracht, als souvenirs van een onvergetelijke volleybaltrip door Rusland. Het Sliedrechtse minimeisje van de week mocht de zwarte berenmuts - of was het een goedkoop konijnenvelletje?...

Van onze verslaggever John Volkers

Ook de Oldenzaalse vrouwen hadden een pittige reis naar het oosten achter de rug. Dinsdag werd in het toernooi van de Top Teams Cup gespeeld tegen Belbusinessbank Minsk.

Pollux kon woensdag een vlotte terugreis ondernemen. De stemming was meer dan uitstekend. Met 3-0 winnen in Wit-Rusland is Nederlandse volleybalploegen niet altijd gegeven.

Pollux had ook in het geheel niet opgezien tegen de omstandigheden in Wit-Rusland. 'Ik ging misschien al voor de dertigste keer een wedstrijd spelen in het Oostblok', verklaarde aanvoerster Diane Rademaker, de enige dertiger in een team met nog vele tieners (Visser, Den Butter, Flier en Wensink). Zij had haar teamgenoten kunnen geruststellen.

Bij Sliedrecht Sport, een modaal volleybalclubje dat vorig jaar heel verrassend doordrong tot de nationale bekerfinale, was bij de reis naar Rusland slechts Joyce Ruyg rok van Oost-Europese ervaring voorzien. Ze was in haar betere jaren bij Bonduelle VVC naar Jekaterinenburg geweest, het voormalige Sverdlovsk, ver achter de Oeral. 'We kregen toen, kan ik me nog herinneren, koude kip met friet bij het ontbijt. Brruhh. Ik had ons team daarom op aardig wat ontberingen voorbereid.'

Sliedrecht reisde via Moskou naar de grens met Kazachstan, voor het tweede CEV-bekerduel met Balakovskaja Balakovo. Het was een reis van 7000 kilometer en die viel mee. Ruygrok: 'Zelfs de vliegtuigen van Aeroflot waren beter geworden. Mijn vorige reis was in de tijd dat die Russische kisten bij voortduring uit de lucht vielen. Dit was veel moderner materiaal.'

Sliedrecht, ploeg uit het stadje der internationaal georiënteerde baggeraars, had de reis bijna geheel door de lucht kunnen maken. Ze hadden geleerd van de visite van Balakovo. Dat team moest met de trein naar Moskou reizen en kwam een halve dag later op Schiphol aan dan het originele schema aangaf.

Het vlotte verloop van de reis naar Balakovo werd vooral geboden door de inbreng van een tolk. De vrouw die het Nederlands mannenteam bij de World League immer begeleidt, ontfermde zich in Rusland over de Sliedrechtse vrouwen. Die waren een en al dankbaarheid. Er was vijf dagen vrij genomen door de vier studenten en acht werkenden uit het team. Ze vormden geen partij voor de staatsprofs van Balakov skaja.

Trainer Corné van Dorst: 'Alleen al hun ballenmeisjes waren groter dan onze speelsters.' Ruyg rok: 'Die Russinnen zijn zo groot en breed. Onvoorstelbaar. Ze lijken elk jaar wel langer te worden.' Van Dorst: 'Hun team wordt betaald door de sponsor, de kerncentrale van de streek. Die doet dat voor zijn prestige. Ze trainen twaalf keer per week, wij net aan drie keer. Het is dit seizoen achter Jekaterinenburg het tweede team van Rusland, dus gewoon Europese top.'

Het doel van de verre reis was sportief getint, maar uiteindelijk hing de ploeg na de voorspelbare 0-3 nederlaag de toerist uit in Moskou. Er was een extra dag in het reisschema geplaatst om in de vroege vrijdagmorgen nog over het Rode Plein te banjeren. Er waren de onvermijdelijke bontmutsen gekocht, er was bij het graf van de Onbekende Soldaat naar de wisseling van de wacht gekeken en zaterdagavond waren de foto's van de trip de belangrijkste kost in de nababbel.

'Maar nu moeten we ons weer concentreren op de nationale competitie. Het zou heel erg zijn dat we in het jaar dat onze club voor het eerst Europa Cup speelt in de play-outs voor degradatie terecht zouden komen', sprak Joyce Ruygrok. De angst was terecht, want Sliedrecht zakte zaterdag af naar de laatste plaats in de eredivisie. Het bestuur van de club nam direct maatregelen: de reis naar Rusland bleek voor coach Van Dorst diens afscheidstrip. Hij werd na de nederlaag tegen Pollux op staande voet ontslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden