Polleke, Madelief, A distant trumpet, Chef

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Bart Koetsenruijter
null Beeld x
Beeld x

Polleke / Madelief: Krassen in het tafelblad (Ineke Houtman, 2003/1998)
NPO 3, 09.00-10.25 / 15.30-16.55 uur.

Prima initiatief van NPO 3: een double bill van een van Nederlands beste jongerenfilm-regisseurs, Ineke Houtman. Nadat ze in de jaren negentig al de fraaie tv-serie Madelief had gemaakt, naar de boeken van Guus Kuijer, kon er eigenlijk nog maar één speelfilm gemaakt worden, omdat hoofdrolspeelster Madelief Verelst anders te oud zou zijn. En zo geschiedde. En het werd een ontroerende klassieker over het kordate stadsmeisje dat na de dood van haar oma met haar moeder (Margot Dames) op bezoek gaat bij haar stugge opa, die ver van de stad een lieflijk huisje aan het water bewoont. Grootvader blijkt natuurlijk veel minder stug dan gedacht; hij zat veeleer onder de plak van zijn echtgenote en komt in aanwezigheid van zijn kleindochter helemaal los. Die rol was op het lijf geschreven van Rijk de Gooyer, die er zijn derde Gouden Kalf mee won.

Vijf jaar later verfilmde Houtman opnieuw een boek van Kuijer en wederom werd het een sterke en ontroerende film. Polleke is een 11-jarig meisje uit Amsterdam-West dat 'helemaal wiebel' is van de Marokkaanse Mimoen. Maar die moet van zijn vader met een meisje uit Marokko trouwen. Liv Stig is een memorabele Polleke, Daan Schuurmans een mooie, serieuze vader.

Jammer alleen dat de double bill wordt uitgezonden met vijf uur tussenpauze; dan heb je als zendercoördinator iets niet goed begrepen.

A Distant Trumpet (Raoul Walsh, 1964)
BBC 2, 14.00-15.55 uur.

Zwanenzang van regisseur Raoul Walsh (1887-1980), de man met het ooglapje, wiens imposante carrière meer dan vijftig jaar omvat waarin hij onder meer zo'n honderd speelfilms maakte. A Distant Trumpet is niet zijn beste en bekendste en mist grote acteursnamen. Toch is hij een nog alleszins genietbare western over een met het lot van de indianen begane luitenant (Troy Donahue) die strijdt om hen een veilige plek te bieden. Het tempo is traag, maar de dorre landschappen zijn adembenemend en in alles herken je ook in zijn laatste film de hand van de meester.

Chef (Jon Favreau, 2014)
HBO HD, 20.30-22.25 uur.

Ouderwetse feelgoodfilm, die te weinig substantie had voor de bioscoop maar het op de zomeravond-tv uitstekend doet. Chef-kok Carl Casper (gespeeld door regisseur Jon Favreau zelf) is succesvol in het restaurant van een ander (Dustin Hoffman). Hij doet of hij bepaalt wat er op de kaart staat, maar op beslissende momenten blijkt dat dat niet zo is. Bijvoorbeeld wanneer de gevreesde culinair recensent Ramsey Michel (Oliver Platt) komt eten. Dat bezoek wordt de katalysator voor een beslissende wending in Caspers leven. Want laten we eerlijk zijn: zat hij niet vastgeroest, gaf hij niet te weinig om zijn zoontje en werd het niet hoog tijd écht te doen waar zijn hart ligt? Zeker, dat zijn enorme clichés en in het vervolg van de film worden er nog veel meer clichés opgeraapt die langs de weg liggen die Casper en de zijnen in de roadmovie afleggen. Maar het dondert niet. Chef is zo'n film die de open deuren in de juiste vorm en dosering weet te presenteren, met fijne acteurs, veel zon, sfeervolle opzwepende soundtrack en overal en altijd het hart op de goed plaats. Een film als de Cubanos die Casper ten slotte culinair in elkaar draait: ze druipen van het vet maar zijn zo goed bereid dat je er een beetje van gaat kwijlen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden