Politiewetenschappers: veel fouten gemaakt bij arrestatie Mitch Henriquez

De politie heeft veel fouten gemaakt bij de arrestatie van Mitch Henriquez. Niet alleen gebruikten de agenten de omstreden nekklem, ook zetten ze te snel geweld in en waren ze te laat met medische hulp. Dat blijkt uit een rapport van twee politiewetenschappers waar RTL Nieuws zaterdag over bericht. Ze onderzochten het dodelijke incident op verzoek van de rechter-commissaris.

Redactie
Een demonstrant protesteert naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez. Beeld anp
Een demonstrant protesteert naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez.Beeld anp

Bij de arrestatie hebben de agenten zich niet gehouden aan de vaste procedure die ze hebben aangeleerd voor aanhoudingen. Ze zijn er te snel mee begonnen, er was geen taakverdeling tussen de agenten, er was geen leiding, pepperspray werd verkeerd gebruikt en medische hulp kwam te laat, zo staat in het rapport. Het hardhandige geweldgebruik tegen Henriquez was 'disproportioneel, onmatig en ondeskundig', schrijft een van de twee onderzoekers.

De vijf betrokken politieagenten worden verdacht van zware mishandeling met de dood tot gevolg. Maandag besluit justitie of zij worden vervolgd.

Vrees voor belangenverstrengeling

De familie van Mitch Henriquez vreest dat er geen duidelijkheid over zijn dood zal komen in het proces tegen de vijf politiemensen die in deze zaak worden vervolgd. De verdachte agenten en de agenten die getuigen worden bijgestaan door hetzelfde advocatenkantoor.

Mitch Henriquez. Beeld Facebook
Mitch Henriquez.Beeld Facebook

Zuurstofgebrek

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez stierf in juni vorig jaar hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door hardhandig optreden van de agenten die hem arresteerden. Dat gebeurde bij een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag.

In het onderzoek van de rijksrecherche staat dat 'uitwendig mechanisch samendrukkend geweld op de hals' veroorzaakt door 'verwurging in het kader van een nekklem' goed kan verklaren 'dat verstikkingseffecten zijn ontstaan met zuurstoftekort (..) en uiteindelijk overlijden'. Sectie wees verder uit dat het strottenhoofd van Henriquez was gebroken (de beide bovenste hoorntjes) en dat hij meerdere bloeduitstortingen had in zijn hals.

Tijdens zijn arrestatie werd Henriquez ook op zijn neus geslagen, een klap die mogelijk grote gevolgen had. 'De bloeduitstorting en de zwelling van het neusslijmvlies kan ook hebben geleid tot belemmering van luchtpassage (ademen) via de neus en daarmee ook belemmering van de zuurstoftoevoer.'

Na de dood van Henriquez braken rellen uit in de Haagse Schilderswijk. Beeld anp
Na de dood van Henriquez braken rellen uit in de Haagse Schilderswijk.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden