Politieverhoor gaat verplicht op tape

De politie wordt verplicht om de verhoren van verdachten van zware misdrijven op te nemen. Daardoor valt beter te controleren of verdachten in vrijheid een verklaring hebben afgelegd....

Van onze verslaggever

Dat schrijven de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Een meerderheid in de Kamer had aangedrongen op een verplichte registratie van politieverhoren in bijna alle zaken naar aanleiding van de fouten die er tijdens de Schiedammer Parkmoord zijn gemaakt.

In die zaak legde een verdachte van een moord op een tienjarig meisje onder zware druk van de politie een bekentenis af die hij later introk. Niettemin werd hij veroordeeld. Nadat hij vier jaar had vastgezeten, bleek iemand anders het meisje te hebben omgebracht.

Het Openbaar Ministerie was na deze zaak al bezig met het opstellen van een richtlijn om geluidsopnamen van verhoren verplicht te stellen. Dat breiden de ministers nu iets uit. De verplichting gaat gelden bij alle misdrijven waarop twaalf jaar of meer staat.

Ook als de strafbedreiging minder bedraagt dan twaalf jaar, maar er sprake is een dode of zwaargewonde, moet de politie het verhoor opnemen. Dit wordt ook voorgeschreven bij zedendelicten waarop acht jaar of meer staat en in elk geval als er sprake is van seksueel misbruik in een afhankelijkheidssituatie.

Tevens komt er een registratieplicht in elke zaak waarbij een kind onder de zestien jaar of een verstandelijk gehandicapte is betrokken, of die nu slachtoffer, aangever of verdachte is. De officier van justitie kan ook zelf beslissen dat een geluidsopname nodig is.

Omdat deze nieuwe regel volgens de ministers veel vergt van politie en OM – verhoorkamers moeten worden aangepast en er moet een archiefsysteem komen – wordt de invoering gefaseerd. De registratieplicht wordt opgenomen in het Programma versterking opsporing en vervolging, dat na de Schiedammer parkmoord is opgesteld. Dit najaar bespreken de ministers met de Kamer wanneer wat precies wordt ingevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden