Politievakbond: schietende agent moet verdachte zijn

Agenten die betrokken zijn bij een schietincident moeten voortaan direct als verdachte worden aangemerkt. Dat zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP donderdag tegen de NOS.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Nu wordt een schietende agent doorgaans nog eerst gehoord als getuige, maar door ze als verdachte aan te merken hebben ze meer rechten, zoals toegang tot een advocaat. Daarmee kan volgens de bond een hoop onzekerheid worden weggenomen.

Van de Kamp ziet steeds meer rechtszaken tegen agenten en daarmee steeds meer onzekerheid bij het politiekorps. 'We zien op de lange termijn problemen voor de positie van de politie en ook op het gebied van legitimiteit van het korps. Dit moet zo snel mogelijk worden opgelost, en ook grondig. Niet met noodverbandjes.'

Meer over schietende agenten

Twee jaar cel, 750 euro voor de kapot geschoten kleding en 3.500 euro smartengeld, daartoe werd een schietende agent vorige week veroordeeld. Een uniek vonnis.

Een politieschot raakte de bijrijder van een ramkraker. De agent werd veroordeeld tot twee jaar cel. Schreeuwt dat om een speciaal tuchtrecht? (+)

Een inschattingsfout van een lid van een arrestatieteam kan beter eerst worden voorgelegd aan een tuchtcollege, schreef Hans Wansink eerder deze week in het Commentaar.

Limburgse agent

Vorige week kreeg een Limburgse agent nog twee jaar cel voor het neerschieten van iemand door wie hij zich bedreigd voelde. De Telegraaf schrijft vandaag dat de agent nog meer fouten maakte.

Hoofdofficier van justitie Roger Bos uit in een brief aan de Limburgse politiechef harde kritiek op politieagent Ronald V., zo concludeert krant na het lezen van de brief.

Net voordat hij schoot, sloeg hij met de kolf en de loop van het pistool tegen de ruit van de auto. Handelingen die de agent nooit had mogen verrichten, omdat daarbij het wapen per ongeluk kon afgaan, zo concludeert Bos.

De kritiek is opmerkelijk omdat hoofdofficier Bos in een eerder stadium besloot de aanklacht tegen de agent te seponeren. De advocaat van het slachtoffer reageert dan ook verbaasd.

Vandaag staan ook in Rotterdam twee agenten voor de rechter. Zij schoten een man dood die stennis schopte in een woonwijk.

null Beeld anp
Beeld anp

Mike Stok

Donderdag staan twee agenten in Rotterdam terecht voor het doodschieten van de 29-jarige Rotterdammer Mike Stok in 2013. De Feyenoordsupporter had ruzie met twee vrouwelijke stadswachten die hem hadden bekeurd om zijn loslopende hond. Stok zou daarbij met een tomahawk, een strijdbijl, hebben gezwaaid. Maar volgens de advocaat van de nabestaanden ging het om een wandelstok.

Stok kwam om het leven nadat hij in de binnentuin van zijn eigen wooncomplex door een kogel in zijn rug werd geraakt. De nabestaanden hebben via de rechter vervolging afgedwongen.

Tientallen mensen zijn donderdag op komen dagen om de zaak bij te wonen: nabestaanden, maar ook veel andere belangstellenden. Veel politiemensen zijn aanwezig om de twee agenten te steunen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden