Politietop beticht CBS van 'broddelwerk'

De politietop beticht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van 'broddelwerk' en misleiding. In een uitzonderlijk felle verklaring neemt de Raad van Korpschefs 'met kracht stelling tegen het misleidende beeld dat door het CBS wordt neergezet in zijn publicatie vandaag: Meer uitgaven aan opsporing, minder misdrijven opgelost'.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

'De publicatie is broddelwerk en de beelden die ermee worden opgeroepen, zijn schadelijk voor de branche', benadrukt de top van de politie. 'Met name de constatering door de onderzoekers dat de politie-inspanning voor 98 procent bestaat uit het constateren van overtredingen is pertinent onjuist.'

Het CBS stelde in de publicatie dat ongeveer 2 procent van de strafbare feiten die door de politie worden opgelost, misdrijven zijn. De overige 98 procent waarover de politie zich buigt, zijn overtredingen. De politie constateerde er in 2009 in totaal 12,2 miljoen. Ruim driekwart daarvan gaat om te hard rijden in het verkeer. In één op de tien gevallen gaat het om fout parkeren of om door rood licht rijden.

Minder misdrijven opgelost
De politie loste in 2009 5 procent minder misdrijven op dan in het jaar 2005, becijferde het CBS. Wel gaf het politie-apparaat in 2009 met ruim 2,4 miljard euro 12 procent meer uit aan haar opsporingstaak.

Concreet werden er in 2009 264.000 misdrijven opgehelderd. In 2005 wist de politie nog 279.000 onderzoeken tot een goed einde te brengen. In 2006 en 2007 steeg het oplossingspercentage nog licht, maar in 2008 trad de daling in en die negatieve tendens zette het jaar daarop door, concludeert het CBS.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden