Politietop België foefelt met promotieregels

De ‘canapébenoeming’, zo wordt de superpromotie genoemd die de hoogste baas van de Belgische politie zijn secretaresse onlangs gaf. Weer anderen spreken over een ‘Tia Hellebaut-carrièresprong’, verwijzend naar de hoogspringster die als enige tijdens de Olympische Spelen een gouden medaille voor België binnensleepte....

De Belgische media konden er afgelopen dagen geen genoeg van krijgen. Drie onfrisse benoemingen waarbij de commissaris-generaal van de federale politie, de korpschef van Brussel, de hoogste man van de politie-inspectie én minister van Binnenlandse Zaken Dewael betrokken zijn. En dat allemaal omdat de zeer vertrouwelijke rapporten van het Comité P – de controleur van de politiediensten – waarin dit alles staat, op ruime schaal waren uitgelekt.

Waarom dit vooralsnog niemand de kop heeft gekost, komt later. Eerst de feiten. Sylvie Ricour, de secretaresse van politiebaas Fernand Koekelberg, schoot vorig jaar plotsklaps zonder de benodigde diploma’s door een aantal salarisplafonds heen. Omdat ze het liefje van Koekelberg is, wordt gefluisterd. Ricour ontkent dit met klem. In Paris-Match van deze week zegt ze ‘al twintig jaar een gelukkig getrouwde vrouw en toegewijde moeder’ te zijn.

Een tweede secretaresse, Anja Savonet, kreeg een zelfde carrièrespurt van haar baas. De toenmalige politiewoordvoerster Els Cleemput, die deze gang van zaken bekritiseerde, werd op een zijspoor gezet.

De derde benoeming met een geurspoor is die van Christa Debeck, voormalig medewerkster van minister Patrick Dewael van Binnenlandse Zaken. Debeck kreeg een hoge positie bij de Algemene Inspectie (die net als het Comité P de politie in de gaten moet houden) hoewel ze na een schriftelijk examen tijdens de sollicitatieprocedure ongeschikt werd verklaard voor deze baan. Het hoofd van de Inspectie, Luc ‘Pinochet’ Closset, en de toenmalige nummer twee van die dienst Guido van Wymersch (nu korpschef in Brussel) zouden de examenresultaten hebben vervalst om Debeck alsnog haar baan plus lease-auto te garanderen.

Al met al serieuze zaken: de toplieden van de politie en de politie-inspectie die ‘foefelen’ met de regels. En wat wist minister Dewael hiervan? Hij was eerder door de christelijke vakbond schriftelijk geïnformeerd over de onwettige promoties. En zijn handtekening staat onder de benoeming van zijn oud-medewerkster.

Woensdag moest Dewael tekst en uitleg geven in het parlement. Hij erkende ‘misleid’ te zijn door zijn eigen mensen op het ministerie en kondigde een reeks tuchtmaatregelen en gerechtelijke onderzoeken aan. Oppositieleider Jean-Marie Dedecker van de Lijst Dedecker, vergeleek Dewael smalend met de ober Manuel uit Fawlty Towers: ‘I know nothing’ .

Politiebaas Koekelberg sloeg ondertussen een klein kruisje: hij liet weten bij de promoties van zijn secretaresses ‘misschien een inschattingsfout’ te hebben gemaakt. Dat ging de oppositie niet ver genoeg. Die wil dat iedereen opstapt: de baas van de politie, de baas van de inspectie, de korpschef in Brussel en natuurlijk Dewael.

De kans dat zoiets gebeurt, is evenwel klein. De Parti Socialiste (PS) schaarde zich namelijk achter Koekelberg, omdat hij de enige Franstalige man in de politietop is. En als Koekelberg niet gaat, dan ook de rest niet. Op het slagveld van de taalstrijd delven alle kwesties het onderspit, ook waarheidsvinding.

Marc Peeperkorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden