Nieuws

Politietolk die op Nederlandse evacuatielijst staat ‘gedood in Afghanistan’

Een 33-jarige Afghaanse tolk die voor de EU-politiemissie (Eupol) werkte en op de Nederlandse evacuatielijst stond, is woensdag in Kabul doodgeschoten door de Taliban. Dat zeggen twee broers van de tolk, de een vanuit Delhi, de ander in een Nederlandse opvanglocatie.

Arnout Brouwers
Talibanstrijders bij een checkpoint in Kabul.  Beeld EPA
Talibanstrijders bij een checkpoint in Kabul.Beeld EPA

De tolk werkte voor de Eupolmissie in de jaren 2013-2016, in de tijd dat er veel Nederlanders werkten. Daarna werkte hij voor de Amerikanen. De afgelopen weken hield hij zich schuil op verschillende adressen, meestal van familie. Volgens een broer die al in Nederland zit, had hij al twee maanden voor de val van Kabul zijn aanvraag ingediend bij de Nederlandse ambassade. ‘Het duurde zo lang!’

Volgens zijn broer in Delhi, die vraagt om anonimiteit omdat zijn vader en moeder nog in Kabul wonen, begonnen familieleden het te riskant te vinden dat hij bij hen overnachtte, waardoor hij recentelijk terugkeerde naar zijn ouderlijk huis. Daar klopten woensdag de Taliban op de deur.

‘Het waren een paar mannen, die aan kwamen rijden in een auto die vroeger door de Afghaanse politie werd gebruikt’, zegt de broer. ‘Ze waren gewapend met AK47’s (automatische geweren, red.), klopten op de deur en vroegen naar hem. Toen mijn broer bij de deur kwam, begonnen ze meteen te schieten, van dichtbij. Hij overleed ter plekke.’

Op dat moment waren zijn vader en moeder in huis en toen zijn vader vanuit het huis vroeg wat er was gebeurd, schreeuwden ze volgens de broer naar hem dat ze ‘de hele familie’ zouden vermoorden, waarna ze vertrokken.

‘Gruwelijke omstandigheden’

Een week geleden had het groepje Nederlandse vrijwilligers dat in verbinding staat met de politietolken nog contact met hem. Hoewel hij op de evacuatielijst stond, had hij nog niets gehoord van Buitenlandse Zaken. Wel schreef hij in een appbericht (in het bezit van de Volkskrant): ‘Er is nog hoop.’ In een eerder bericht schreef hij over de vurige wens ‘uit deze harde en gruwelijke omstandigheden geholpen te worden’.

Een tweede broer van het slachtoffer, die in Nederland in een opvanglocatie zit, zegt tegen de Volkskrant het nieuws van familie in Kabul gehoord te hebben. Hij heeft nog geen contact met zijn ouders gehad (vanwege moeilijke verbindingen en problemen met internet in Kabul). Het spijt hem zeer dat het niet gelukt is tijdig zijn broer te evacueren. Zelf werkte hij nauw samen met westerse ambassades, ook de Nederlandse, wat hem – zo vermoedt hij – geholpen heeft om sneller groen licht te krijgen dan zijn broer. De vrijwilligers die zich in Nederland inspannen voor de redding van de politietolken zeggen op 2 augustus een verzoek van de politie te hebben gekregen ter verificatie dat hij voor Eupol heeft gewerkt.

De broer in Delhi zegt dat hij zich uitspreekt omdat zijn familie veel gevallen kent waarin de Taliban wraak nemen op oud-medewerkers van westerse landen. ‘Dit is niet het enige geval in onze familie. Maar de Taliban onderdrukken de vrije pers en houden de wereld onkundig van wat er gebeurt.’ De Volkskrant heeft de dood van de tolk en de wijze waarop hij om het leven kwam niet zelfstandig kunnen verifiëren in Kabul.

Grote zorgen

In een debat over de situatie in Afghanistan, donderdagochtend in de Tweede Kamer, reageerde demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen op het nieuws. ‘Als dit waar is, is dit verschrikkelijk.’ Later zei hij: ‘Het bevestigt nog eens dat het een vrij ernstige situatie is waarin we ons bevinden. Het bevestigt ook dat wij moeten kijken of we mensen waar we verplichtingen aan hebben, waar we een ereschuld aan hebben, zo snel als mogelijk is het land uit kunnen krijgen.’

Anne-Marie Snels, oud-leider van een militaire vakbond, zegt zich grote zorgen te maken dat dit vaker gaat gebeuren ‘met het restrictieve beleid dat nu toegepast zal worden’. Zij doelt daarmee op de aankondiging van het kabinet dat getracht zal worden nog circa 2.100 Afghanen te evacueren, maar dat de groep Afghanen die met Nederland werkte en volgens de motie-Belhaj aanspraak kan maken op hulp bij evacuatie wel strikter afgebakend zal worden. Deze aanpak kreeg steun van de demissionaire coalitiepartijen en een deel van de oppositie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden