Politiestakingen: 'apengedrag voor de bühne'

Kan de stakende politie nog rekenen op de sympathie van het publiek? 'Hier wordt staken al gauw gezien als gezeik.'

Politieagenten in de Rotterdamse Kuip tijdens een voetbalwedstrijd van Feyenoord. Beeld anp

Bestaat er nog wel zoveel sympathie van 'het publiek' voor actievoerende politiemensen zoals hun vakbonden bij voortduring beweren? Inderdaad komen er meer verwensingen binnen nu de acties voor een betere cao gevolgen hebben voor een Hollands heiligdom, het voetbal.

Dat bevestigt de woordvoerder van het landelijk actiecentrum van de politiebonden die er tegelijkertijd op wijst dat de actievoerende dienders toch mooi hebben bijgedragen aan de oplossing van een maatschappelijk probleem dat sinds mensenheugenis irritaties oproept.

'Ze kunnen wel zonder ons'
'Er kon toch nooit gevoetbald worden zonder politie-inzet?', werpt Dick Harte van de Nederlandse Politiebond op. Maar dit weekeinde worden er wel competitiewedstrijden in de eredivisie gespeeld zonder politie-inzet in en rond het stadion. Dus 'ze' kunnen wel degelijk zonder ons, concludeert Harte. 'Mooi zo, de werkdruk in het weekeinde is al hoog genoeg.'

Al vanaf maart liggen de politiebonden overhoop met de werkgever, vooral over loonsverhoging maar ook over het werken in het weekeinde. Volgens de bonden wil minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat politiemensen nog vaker dan nu in het weekeinde gaan werken. Maar in zijn laatste brief, waarin wordt opgeroepen tot hervatting van overleg, is dat punt ineens verdwenen.

Onderbetaling
In die brief doet de minister ook al zijn best om 'het publiek' voor zich te winnen. Dat mag en moet vooral weten dat politiewerk zwaar is, maar ook dat het met die veronderstelde onderbetaling reuze meevalt: 85 procent van de Nederlandse politiemensen (exclusief aspiranten) verdient modaal of meer, beklemtoont Van der Steur.

Of het nu waar is of niet, we zijn met de politieacties in het stadium van 'op de borst trommelen' aanbeland, zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp. In stakingen herkent hij sowieso al veel van 'macho apengedrag'. En nu maar zien wie met dat laten rollen van de spierballen het meest indruk maakt op het publiek, zet Verhulp de metafoor kracht bij.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Beeld anp

Volgens de politiebonden is het 'onvermijdelijk' dat het publiek iets merkt van acties van werknemers in de publieke sector. Dreigen de bonden daarmee niet de sympathie van het publiek te verspelen? 'Hier wordt elke staking al gauw als gezeik gezien', tempert Verhulp. 'Terwijl het gewoon een grondrecht is.'

Verhulp is eerder verbaasd dat de politie zich zo lang koest heeft gehouden. 'Bijna vijf jaar op de nullijn. Dan heb je 10 procent salaris ingeleverd! Daar mag je best wel aandacht voor vragen. En om een beetje geloofwaardig over te komen moet je ook wel zichtbaar zijn.'

Irritatie onder agenten
De acties bij de politie lijken een uitvloeisel van een 'gewoon' cao-conflict maar schijn bedriegt. Bij de politiebonden (85 procent van de politiemensen is valkbondslid) heerst al geruime tijd irritatie over de manier waarop de werkgever met het personeel omgaat: de vorming van het korps Nationale Politie is helemaal geen efficiency-operatie, maar een ordinaire bezuiniging die volgens de bonden tot veel onzekerheid onder het personeel heeft geleid.

Politieagenten in Arnhem voorafgaand aan de wedstrijd tussen Vitesse en Southampton, vorige week Beeld anp

Het lijkt nu het stadium van hakken in het zand, zegt Verhulp, maar in een land waar zelden of nooit wordt gestaakt is het overleg immer gaande, weet hij. 'Het publiek ziet het apengedrag, achter de schermen wordt er al gepraat.' Moet dat een troost zijn voor de mokkende voetballiefhebber? De hoogleraar waant zich plots actievoerder: 'Mag ik even weten waarom we belastinggeld aanwenden voor die sector?'

Politiestaking

Lees hier het nieuwsbericht over de stakingen tijdens voetbalwedstrijden. De politie is, los van de cao-kwestie, de inzet tijdens voetbalwedstrijden zat.

Lees hier welke wedstrijden zijn afgelast en welke doorgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden