Politiesirenes loeien minuut voor betere cao

Uit protest klonken om 11:59 door het hele land een minuut lang de sirenes van politievoertuigen. Politieagenten deden dit om 'een rechtvaardige cao' af te dwingen.

null Beeld anp
Beeld anp

Bij het stadhuis in Leiden bijvoorbeeld stonden zo'n vijftien politiewagens, een handvol motoren en voertuigen van de technische recherche. Op de voertuigen zat een briefje met de tekst: de politie voert actie voor een betere cao. De politie in Drenthe stuurde ook bericht via Twitter: Taatuu taatuu #politieacties#caopolitie.

Eerder vandaag deed de politieleiding een beroep op de agenten om niet mee te doen aan het protest. Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zet de politietop hiermee het grondrecht van hun personeel om actie te mogen voeren, onder druk.

Volgens de politiebonden zijn de cao-voorstellen 'schraperig' en ervaren veel politiemensen die voorstellen als een klap in het gezicht. Vandaar dat vanmiddag wegens 'gebrek aan waardering bij het kabinet' de sirenes een minuut lang door het hele land te horen zullen zijn.

De bonden roepen het kabinet op om een andere koers te varen. Gebeurt dit niet, dan zal het protest elke vrijdag worden herhaald en elke week met een minuut worden verlengd. De aanhoudende acties kosten de schatkist inmiddels miljoenen.

Het politiepersoneel voert sinds vorige week actie. De bonden ACP, NPB, ANPV en VMHP hebben hun leden opgeroepen om alleen nog bekeuringen uit te schrijven bij 'grove schendingen' van de openbare orde en veiligheid. In alle andere gevallen volstaat het om een waarschuwing te geven.

Politiemensen zetten om 11:59 uur in het hele land een minuut lang hun sirenes aan. Beeld anp
Politiemensen zetten om 11:59 uur in het hele land een minuut lang hun sirenes aan.Beeld anp

Miljoenen euro's

Doordat minder bonnen uitgeschreven worden, dalen de inkomsten voor de staatskas, waarschuwen de vakbonden. Naar verwachting loopt de Nederlandse Staat door de politiestaking miljoenen euro's mis. 'Het gaat om vele tonnen per dag', aldus Kamp in regionaal dagblad de Stentor. 'Dat geld gaat nu niet naar de schatkist.'

De bonden eisen naast een loonsverhoging van 3,3 procent ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. De politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.

'Gevaarlijke situaties'

Door de aard van de actie is het onderscheid tussen actievoerende politiemensen en agenten die hun werk doen onvoldoende herkenbaar, vindt de politietop. Ook zal het voor burgers moeilijk in te schatten zijn waar de signalen vandaan komen en waar ze rekening mee moeten houden. Dit kan leiden tot gevaarlijke en ongewenste situaties, vindt de politieleiding.

De politietop heeft aangekondigd dat als er toch acties worden gehouden, erop wordt toegezien dat de protesterende agenten niet 'onrechtmatig' handelen. Mocht daar toch sprake van zijn, dan beraadt de leiding zich op het beperken van de acties.

De politiebonden reageren boos. Ze roepen hun leden op zich 'niet te laten intimideren door deze opstelling van de korpsleiding'. 'De korpsleiding denkt blijkbaar dat de medewerkers eraan herinnerd moeten worden dat ze zich professioneel moeten gedragen', constateert NPB-voorzitter Han Busker. 'Dat geeft wel aan hoe groot de afstand tussen de top en de werkvloer is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden