Politiepatrouilles bij huis verdachten

De Belgische politie patrouilleert preventief bij de huizen van de vijf jongeren die worden verdacht van de mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven op 4 januari. 'Dat doen we vanwege de hetze van de afgelopen dagen in de sociale media', bevestigde een politiewoordvoerder zaterdag.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

DEN BOSCH - Vrijdag liet de Belgische onderzoeksrechter de vijf verdachten 'onder voorwaarden' vrij. Ze moeten zich beschikbaar houden voor de politie. De drie Nederlandse verdachten, die zich eerder hadden gemeld bij de politie in Eindhoven, blijven voorlopig wel vast zitten. Dat onderscheid vloeit voort uit de verschillende rechtssystemen van beide landen. In België worden minderjarigen minder makkelijk in een cel gezet.

Nederland heeft België om de uitlevering van de vijf tieners gevraagd. De jongeren willen daar niet aan meewerken. Binnen twee weken moet de rechtbank een beslissing nemen over uitlevering. Daartegen is beroep mogelijk. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch beschuldigt de verdachten van 'poging tot doodslag in vereniging'. Burgemeester Van Gijzel van Eindhoven vindt dat de ouders van de vijf Belgische verdachten hun kinderen moeten aanmoedigen om zich te laten uitleveren.

De Belgische advocaat van de 18-jarige verdachte Ismail B. vindt dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen schoppers en toekijkers. Volgens hem hebben slechts drie jongens geweld gebruikt; vijf anderen, onder wie zijn cliënt, hebben dat niet gedaan. Hij meent dat zijn cliënt slechts verweten kan worden dat hij niet heeft ingegrepen en het slachtoffer, vermoedelijk onder groepsdruk, aan zijn lot heeft overgelaten.

Het Openbaar Ministerie in Nederland blijft bij ernstige misdrijven beelden vrijgeven waarop de daders herkenbaar zijn. Hoofdofficier van justitie Diederik Greive heeft dit zaterdag verklaard naar aanleiding van alle ophef over de beelden van de mishandeling in Eindhoven. 'Wat mensen twitteren en op Facebook doen, en wat de media ervan maken; daarvoor zijn wij niet verantwoordelijk', zei hij tegen de NOS.

Volgens Greive is besloten de schokkende beelden met herkenbare daders aan het publiek te tonen, nadat twee weken politieonderzoek geen resultaat had opgeleverd. 'Uiteindelijk offer ik de veiligheid en de gerechtigheid in die zaak niet op aan het twitteren en het gebruik van Facebook door de burger.'

De regionale tv-zender Omroep Brabant laat vanavond opnieuw camerabeelden van een mishandeling in het centrum van Eindhoven zien. Het gaat om een incident op Nieuwjaarsdag, waarbij een man meermalen werd geslagen en tegen het hoofd getrapt. Hij liep een zware hersenschudding, een gescheurde kaak en gebroken tanden op.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden