'Politiemol' Mark M. mag behandeling zaak in vrijheid afwachten

De 29-jarige Mark M. uit Weert, die ervan wordt verdacht als politieagent vertrouwelijke informatie over onderzoeken aan criminelen te hebben verkocht, is weer vrij. De rechtbank van Den Bosch besloot woensdag zijn voorlopige hechtenis onder voorwaarden te schorsen tot aan de inhoudelijke behandeling van zijn zaak, die pas in mei volgend jaar wordt verwacht.

Mark M. wordt verdacht van het verkopen van politieinformatie aan criminelen. Beeld anp

M. heeft voor nu lang genoeg in voorarrest gezeten, besloot de rechtbank in Den Bosch woensdagochtend. De 29-jarige man zat acht maanden vast. Volgens aanwezige Volkskrantverslaggever Peter de Graaf zou het te lang duren voor de zaak van M. inhoudelijk zou worden behandeld. 'Op 19 december staat de regiezitting pas gepland, daarin wordt gekeken of er nog onderzoekswensen zijn, wie er nog gehoord moeten worden, et cetera. De verwachting is dat de zaak dan pas in mei volgend jaar inhoudelijk kan worden behandeld.' De rechtbank trekt dan een volle week uit voor de zaak.

Vastlopen

'Dit onderzoek is aan het vastlopen , concludeerde advocaat Kuijpers. Maar officier van justitie Gerard Staa onderstreepte dat er 'echt heel veel ligt'. Voor het onderzoek zijn onder meer rechtshulpverzoeken aan Oekraïne, Zweden en België gedaan.

De schorsing van de voorlopige hechtenis is een tegenvaller voor het OM, die daartegen niet in beroep kan gaan. 'Omdat het zo lang duurt, wordt het hem gegund de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak in vrijheid af te wachten', aldus de persofficier.

Het OM is nog steeds bevreesd dat M. behalve een Nederlands paspoort ook een ander, bijvoorbeeld Oekraïens paspoort heeft, waarmee hij met zijn Oekraïense vrouw naar Oekraïne zou kunnen vluchten. Tijdens de zitting in april oordeelde de rechtbank echter dat het OM het vluchtgevaar onvoldoende had onderbouwd. 'Ik wil helemaal nergens naartoe', zei M. destijds. 'Ik wacht het proces gewoon af.'

Opnieuw agent verdacht van lekken

Ondertussen wordt ook een andere agent verdacht van het lekken van politie-informatie aan derden. De Rijksrecherche heeft woensdagochtend een 28 jarige agent van de politie-eenheid Den Haag aangehouden, die informatie uit de systemen van de uniform-dienst zou hebben gelekt. De komende dagen wordt de man verhoord. Zijn woning en werkplek zijn inmiddels doorzocht. De man is in beperking gesteld. Ook twee medeverdachten zijn aangehouden. Het OM wil lopende het onderzoek geen nadere mededelingen doen over deze zaak.

Rotste appel

M., door oud-korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie betiteld als 'de rotste appel sinds tijden', weigert mee te werken aan het onderzoek en beroept zich op zijn zwijgrecht. Het OM vreest dat de verdachte de rechtshulp- en financiële onderzoeken behoorlijk in de wielen kan rijden nu hij weer op vrije voeten is. Veel versleutelde informatie op telefoons en usb-sticks is nog steeds niet achterhaald, aldus de persofficier.

Behalve M. komt ook de 36-jarige Marc S. uit Eindhoven, die informatie van de politiemol zou hebben gekocht, op vrije voeten in afwachting van de inhoudelijke rechtszaak. Daarnaast zijn er andere verdachten die vertrouwelijke informatie zouden hebben gekocht.

Volgens de planning moet het onderzoek in oktober worden afgerond met een eind-procesverbaal. De rechtbank heeft de eerstvolgende zitting medio december gepland. Dat zal een regiezitting zijn, waarin zowel het OM als de verdediging nog extra onderzoekswensen kan voorstellen.

Reconstructie politiemol M.

M. had een functie die hij nooit had mogen krijgen. Lees hier de reconstructie van de affaire (+).

Over zijn geschiktheid bestaan van meet af aan twijfels, maar toch belandt Mark M. bij de recherche. Lees hier het profiel van de politiemol (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden