Politiemol Mark M. handelde 'schaamteloos en voor eigen gewin': OM eist vijf jaar cel

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagmiddag vijf jaar celstraf geëist tegen de 31-jarige oud-politieman Mark M. uit Weert wegens corruptie, schending van het ambtsgeheim, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Peter de Graaf
Rechtbanktekening van het proces van verdachte Mark M. Beeld anp
Rechtbanktekening van het proces van verdachte Mark M.Beeld anp

Volgens het OM is wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte vanaf begin 2012 tot aan zijn arrestatie in september 2015 grote hoeveelheden politie-informatie heeft doorverkocht aan criminelen. Daarnaast moet hem worden verboden voor een periode van tien jaar 'enig publiek ambt te bekleden', aldus het OM. Officier van justitie Gerard Sta vorderde tevens de gevangenneming van de verdachte in verband met 'vluchtgevaar'; de rechtbank doet op 19 februari uitspraak.

Volgens officier van justitie Willem Bos heeft M. jarenlang in opdracht van criminelen 'schaamteloos en voor eigen gewin' gevoelige gegevens in het politie-informatiesysteem opgevraagd en doorgesluisd. 'Een politieman moet onkreukbaar zijn', zo begon Bos zijn requisitoir. 'Voor tienduizenden agenten is integriteit vanzelfsprekend. Maar soms gaat het mis.'

Hij betoogde dat M. 'de waardigheid van het ambt te grabbel heeft gegooid'. Bos: 'Als een politieagent karrenvrachten politie-informatie verkwanselt, heeft dat grote impact. De schade is enorm, hij heeft collega's besodemieterd.'

Volgens de openbaar aanklager zijn er 'bewijzen in overvloed' dat M. zijn ambtsgeheim heeft geschonden door illegale zoekopdrachten uit te voeren in het vertrouwelijke politie-informatiesysteem BlueView. Het waren hoofdzakelijke bevragingen die niets met zijn werk te maken hadden.

Gebrekkige controle

M. was in 2009 als zij-instromer bij de politie terechtgekomen. Hij werkte korte tijd bij de nationale recherche, waar hij bevoegd was om in het politie-informatiesyseem te kijken. Wegens zijn contacten met Oekraïne kreeg hij in 2011 van de AIVD echter geen 'verklaring van geen bezwaar', waarna hij bij de verkeersdienst in Maasbracht terechtkwam. Door een gebrekkige interne controle behield hij ten onrechte wel toegang tot BlueView.

Politie en justitie kwamen de 'politiemol' op het spoor nadat in mei 2015 tijdens een inval bij een frauderende autohandelaar in Oirschot 4500 pagina's met vertrouwelijke politie-informatie werden gevonden. Na onderzoek bleken ze 'gegenereerd' te zijn door het strikt persoonlijke BlueView-account van M.

Bij medeverdachte Mark S. werden in een geheime ruimte onder de trap van zijn woning in Veldhoven 167 A4'tjes met vertrouwelijke politie-informatie gevonden, naast een contant geldbedrag van 235 duizend euro. Ook bij de ouders van M. in Weert werden documenten uit BlueView aangetroffen.

Tegen medeverdachte S. eiste het OM dinsdag drie jaar celstraf. Drie andere medeverdachten, die vertrouwelijke politie-info zouden hebben gekocht van M., werden gevangenisstraffen van acht tot twaalf maanden geëist.

'Investering voor de toekomst'

M. werd gearresteerd na een undercoveroperatie op Curaçao. Tijdens een vakantie op het Caribische eiland papten twee undercoveragenten aan met M. en zijn toenmalige vrouw. Een van de agenten gaf zich uit voor een diamanthandelaar en wilde weten of zijn naam voorkwam in de politiesystemen. M. kon dat wel even controleren, maar wilde daarvoor geen geld hebben. Hij zei het te beschouwen als 'een investering voor de toekomst', aldus de undercoveragent, die voordeed alsof hij wel wilde investeren in een bedrijfje van M.

Terug in Nederland zocht M. inderdaad de gefingeerde naam op in het informatiesysteem en deelde die informatie met de undercoveragent. Tijdens verhoren zei M. later dat hij zich onder druk gezet voelde en daarom had ingestemd. Volgens hem was sprake van uitlokking, maar dat verweer wordt door het OM bestreden.

Wel of niet betaald?

Cruciaal in de rechtszaak is de vraag of bewezen kan worden dat M. is betaald voor het doorsluizen van de vertrouwelijke politie-informatie. Volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers is daar 'geen spatje bewijs voor'. M. heeft wel in de politiesystemen gekeken, maar deed dat volgens eigen zeggen als 'een soort hobby'.

Kuijpers meent dat M. hoogstens veroordeeld kan worden voor schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk. Daarop staat een celstraf van maximaal zestien maanden. Voor corruptie, witwassen, deelname aan een criminele organisatie is volgens Kuijpers echter geen enkel bewijs. Voor die feiten zal de advocaat komende donderdag voor vrijspraak pleiten.

Het OM meent dat M. minstens 80 duizend euro heeft verdiend met zijn criminele activiteiten. Dat is het bedrag dat hij voorhanden had en niet te verklaren was uit legale inkomsten. Het is een fractie van het aanvankelijk geschatte bedrag van acht ton. Voorts heeft een ex-vriendin van een medeverdachte verklaard dat M. zich liet betalen voor het doorgeven van politie-informatie. 'Nou moet ik hem weer 800 euro betalen', zou haar voormalige partner hebben gezegd.

Volgens zijn vrienden leefde M. ver boven zijn stand en had hij uitgaven die niet pasten bij een politiesalaris. Officier van justitie Gerard Sta noemde het 'niet aannemelijk' dat M. zomaar wat rondkeek in de politiesystemen. 'Het is aannemelijker dat hij dat op verzoek deed', aldus Sta. En dat hij daarvoor werd betaald.

Is de 31-jarige Mark M. uit Weert echt de 'rotste appel sinds tijden' bij de nationale politie, zoals de voormalige (en inmiddels overleden) korpschef Gerard Bouman hem in 2015 vlak na zijn arrestatie noemde?

In mei vorig jaar stond politiemol Mark M. voor de rechter
Volgens de politietop de 'de rotse appel sinds tijden'. Volgens de verdachte werkte hij bij de politie 'om slechteriken te pakken'.

Allochtone agent relatief vaak betrokken bij corruptie
Agenten, douaniers en marechaussees met een migratieachtergrond zijn relatief vaker betrokken bij omkoping en andere integriteitsschendingen, bleek in september uit onderzoek.

De ontdekking dat Mark M. een politiemol was, was verschrikkelijk
'Iedereen schrok zich het leplazarus', zei toenmalig korpschef Gerard Bouman in 2014. Lees hier de reconstructie van de affaire. (+)

'Raar' gedrag, maar ontslag voorheen te mager
Over zijn geschiktheid bestaan van meet af aan twijfels, maar toch belandt Mark M. bij de recherche. Lees hier het profiel van de politiemol. (+)

Mark M. Beeld anp
Mark M.Beeld anp

Politie heeft vaker lek: andere politiemollen die het nieuws haalden

Jaarlijks kampt de politie met een tiental schandalen waarbij vertrouwelijke informatie is gelekt, op gemiddeld 1.200 vaak relatief kleine, integriteitsschendingen per jaar.

Andere politiemollen die het nieuws haalden:
In 2017 werd tot tweemaal toe een medewerker van de Dienst Bewaken & Beveiligen (DBB), die onder meer verantwoordelijk is voor de beveiliging van Geert Wilders, aangehouden op verdenking van het lekken van politie-informatie.

Op 1 juni 2016 wordt hoofdagent Amine A. bij het politieteam Waddinxveen/Zuidplas gearresteerd. A. werd verdacht van het zoeken naar informatie over hennepkwekerijen. Tegen betaling zou A. criminelen adressen van kwekerijen hebben doorgespeeld naar medeverdachte Yassine H.

In augustus 2016 worden twee Limburgse agenten aangehouden. Ook zij zouden vertrouwelijke informatie uit de politiesystemen hebben gelekt naar criminelen. De politie ontdekte deze zaak bij toeval in tapgesprekken, als bijvangst van het onderzoek naar de liquidatie van Sven Prins uit Brunssum.

In februari van dit jaar wordt Faris K. aangehouden, een medewerker van de dienst Bewaken en Beveiligen die politici en leden van het koningshuis beveiligt. K. wordt verdacht van witwassen en 'kletsen' over vertrouwelijkheden met zijn vriendin, zo blijkt uit tapgesprekken in het onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden