Politiemol kopieerde duizenden pagina's vertrouwelijke informatie

Ex-rechercheur Mark M., die vorige maand werd opgepakt voor corruptie, heeft duizenden pagina's aan vertrouwelijke onderzoeksgegevens uit een politiesysteem gekopieerd. Een deel daarvan heeft hij doorverkocht aan criminelen. Daarnaast had hij meerdere digitale 'abonnementen' waarmee het politiesysteem hem regelmatig nieuws verschafte over personen die onderwerp zijn van rechercheonderzoek. Dat zeggen bronnen rond de politietop tegen de Volkskrant.

Archiefbeeld van een politieagent. Dit is niet Mark M. Beeld ANP
Archiefbeeld van een politieagent. Dit is niet Mark M.Beeld ANP

Na afronding van een eerste 'feitenonderzoek' is duidelijk dat de politie grote fouten heeft gemaakt ten aanzien van Mark M. De 28-jarige verdachte kreeg in augustus 2011 als tactisch rechercheur toegang tot het vertrouwelijk politiesysteem, terwijl hij nog niet gescreend was door de AIVD. Toen de inlichtingendienst weigerde een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) af te geven werd M. weliswaar overgeplaatst, maar behield hij abusievelijk zijn inloggegevens. Vier jaar lang kon M. blijven grasduinen in landelijke politiedossiers op niveau 4 (van de 7), waarin onder meer is te zien wie verdachten en getuigen zijn in rechercheonderzoeken, en welke bijzondere opsporingsmiddelen daarbij worden ingezet.

In een brief aan de Tweede Kamer spreekt minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) vandaag van 'een zeer kwalijke zaak'. M. had vooruitlopend op het AIVD-onderzoek nooit geautoriseerd mogen worden tot niveau 4 van het politiesysteem.

De criminele praktijken van M. werden ontdekt toen rechercheurs in mei in een witwasonderzoek pdf-bestanden met een grote hoeveelheid vertrouwelijke politiegegevens aantroffen, gedownload door M., die de informatie via mail en op USB-sticks aan derden verkocht. Het Openbaar Ministerie onderzoekt hoeveel rechercheonderzoeken hierdoor zijn geschaad en of dit consequenties heeft voor de veiligheid van verdachten, getuigen en rechercheurs. Dat onderzoek wordt naar verwachting in december afgerond.

'Buitenproportioneel' gedrag

Minister Van der Steur belooft de Kamer politie-informatie voortaan beter te beschermen. Zo kunnen medewerkers alleen nog toegang krijgen tot vertrouwelijke dossiers als twee leidinggevenden daar onafhankelijk van elkaar toestemming toe hebben gegeven. Ook komt er een koppeling tussen het personeels- en functiebestand enerzijds, en autorisatie tot het politiesysteem anderzijds, zodat bij functieverandering die autorisatie automatisch meeverandert.
Korpschef Gerard Bouman laat van alle geautoriseerde medewerkers onderzoeken of ze daadwerkelijk door de AIVD gescreend en dus bevoegd zijn.

Het onderzoek naar M. schetst een man met veel persoonlijke en personele problemen, die het politiewerk niet aankon. Zo haalde hij zijn toetsen niet, vertoonde hij 'buitenproportioneel' gedrag naar zijn leidinggevenden en kon hij moeilijk omgaan met emoties en problemen.

Gerard Bouman. Beeld ANP
Gerard Bouman.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden