Update

Politiemedewerkers worden opgeleid tot drone-experts

De Nederlandse justitie werkt aan een aparte drone-afdeling bij de politie. Die formele UAS-organisatie (Unmanned Aerial Services) is momenteel in oprichting. Ter voorbereiding daarop worden nu enkele medewerkers van de politie opgeleid en geëxamineerd voor de opleiding Basistraining Rotorcraft UAS-vlieger bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) in Amsterdam.

Medewerkers van de KLPD doen onderzoek met een drone. Beeld anp
Medewerkers van de KLPD doen onderzoek met een drone.Beeld anp

Dit blijkt uit antwoorden van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op vragen van D66.

De politie voerde vorig jaar al 81 vluchten boven Nederland uit met drones, onbemande, en vooralsnog onbewapende, vliegtuigjes uitgerust met dag- en nachtcamera's.

Defensie beschikt over 75 drones van het type Raven, die op 300 meter hoogte het landschap kunnen afspeuren naar verdachte activiteit of vanuit de lucht mensenmassa's in de gaten kunnen houden. De vliegtuigjes worden aangestuurd door een getrainde 'expert operator' van Defensie vanaf de plek waar ze worden opgelaten en kunnen maximaal een uur in de lucht blijven. Volgens Opstelten zijn de beelden van de dag- en nachtcamera niet scherp genoeg om gezichten te herkennen.

De minister van Justitie kan op verzoek van een burgemeester of officier van justitie een aanvraag indienen bij Defensie voor het lenen van een toestel. De minister is in dat geval eindverantwoordelijke. In 2012 keurde Defensie 14 aanvragen voor binnenlandse inzet goed. Van de 112 geplande vluchten gingen er uiteindelijk 81 door. Of een vlucht mogelijk is, is afhankelijk van de weersomstandigheden, schrijft Opstelten.

Openbare orde
Een burgemeester kan een drone aanvragen als het gaat om het handhaven van de openbare orde, bijvoorbeeld als waarnemer in de lucht voor crowd control. De officier van justitie kan gebruikmaken van de vliegtuigjes voor strafrechtelijk onderzoek. Opstelten schrijft dat in 'enkele' henneponderzoeken de beelden van de drones hebben geleid tot vervolging. Met een warmtecamera speurde een Raven een kwekerij op. De politie ontdekte vervolgens meerdere wietplantages. De beelden van de drone zijn opgenomen in het strafdossier.

De minister noemt geen andere gevallen van vervolging op basis van dronebeelden. Uit de brief blijkt niet precies voor wat voor andere strafrechtelijke doeleinden de onbemande vliegtuigen worden ingezet en wat de verhouding is tussen het aantal vluchten als ondersteuning bij crowd control en het aantal vluchten voor politieonderzoek.

Toename
De politie beschikt zelf ook over 'enkele' onbemande vliegtuigjes. Ze worden ingezet voor 'innovatiedoeleinden en onderzoek'. Opstelten benadrukt dat die drones niet zijn ingezet voor politieonderzoek of ordehandhaving. De politie is momenteel bezig met de ontwikkeling van een 'politiebrede visie' op de inzet van drones. De huidige vluchten zijn slechts het begin van het dronegebruik in Nederland, blijkt uit de brief: 'In de toekomst wordt een toename van het aantal vluchten met onbemande luchtvaartuigen verwacht.'

Naast de drones van Defensie vliegen er ook particuliere op afstand bestuurde vliegtuigjes boven Nederland. Volgens Opstelten bestaat die 'sector' uit ruim 100 bedrijven. Lokale overheidsdiensten zoals de brandweer en Rijkswaterstaat kloppen niet aan bij Defensie maar maken gebruikt van deze particuliere diensten.

Het gaat dan om operaties zoals 'beeldrapportages vanuit de lucht van gebouwen, terreinen of evenementen, inspecties van industriële objecten, windmolens, hoogspanningsmasten, pijpleidingen, luchtobservaties van mensenmassa's, branddetectie en -monitoren, milieuhandhaving in natuurgebieden, opsporen van drenkelingen, en landmeetkundige diensten voor onder andere gemeentes en projectontwikkelaars'. Opstelten noemt geen aantallen van deze commerciële vluchten.

undefined

Een politiedrone Beeld anp
Een politiedroneBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden