Politieman schoot stel en zichzelf dood

Financiële sores en een bekoelde liefde vormen de oorzaak van de schietpartij in Kekerdom. Daar schoot de 59-jarige recherche-chef Jan Petter van het korps Gelderland-Zuid anderhalve week geleden zichzelf met zijn dienstwapen dood, nadat hij zijn twee bezoekers had vermoord.

VAN ONZE VERSLAGGEVER RIK NIJLAND

ARNHEM - Dat heeft het rechercheteam dat de zaak onderzoekt dinsdag bekendgemaakt. Op een laptop zijn afscheidsbrieven van de politieman gevonden. Ook beschreef hij zijn relatie met de beide andere slachtoffers: de 50-jarige René van de Wijdeven en de 47-jarige Inge Kee uit Millingen aan de Rijn.

Petter en zijn twee slachtoffers hadden een driehoeksverhouding die pal voor het schietincident werd beëindigd. Meer details wil de politie Gelderland-Midden, dat het onderzoek in Kekerdom uitvoert, uit privacyoverwegingen niet geven. Verder was er onenigheid over geldzaken. De politieman ondersteunde het stel financieel. De politie vermoedt dat geldproblemen ook ten grondslag lagen aan de wietplantage in de woning van de rechercheur. Die had ruim tweehonderd hennepplanten in huis.

Het stel uit Millingen had grote schulden na meerdere faillissementen, zo werd eind vorige week duidelijk. Eerder woonden de twee in Rosmalen, waar ze moesten vertrekken omdat ze de huur niet betaalden. Van de Wijdeven, een voormalig aannemer uit Brabant, is meerdere keren veroordeeld tot een celstraf, onder meer voor faillissementsfraude en valsheid in geschrifte. Ook werd hij opgepakt met een handelsvoorraadje cocaïne en xtc.

Bij een opslagbedrijf in Millingen zijn twee containers opgedoken, waarschijnlijk van Van de Wijdeven en Kee, maar gestald door Petter. De politie bevestigt de vondst, maar doet geen mededelingen over de inhoud. Het vermoeden bestaat dat in de containers apparatuur zit die achterover is gedrukt na het faillissement dit jaar van Eindhovense Betonbouw, een van de ondernemingen van Van de Wijdeven. Petter teelde dus niet alleen wiet, maar maakte zich mogelijk ook schuldig aan faillissementsfraude.

Bij de korpsleiding stond de recherche-chef tot anderhalve week terug te boek als modelpolitieman, zo beaamt een woordvoerster van het korps. Van 2003 tot begin 2007 was hij onder meer coördinator van het Bureau Interne Onderzoeken dat de integriteit onderzoekt van de politieagenten van Gelderland-Zuid. Dat was toen nog een deeltijdfunctie; in 2007 is daar een aparte afdeling voor in het leven geroepen.

Vanwege de aanwezigheid van de wiet in het huis van Petter doet de Rijksrecherche een onafhankelijk onderzoek naar de integriteit bij het korps en dan vooral bij het district Tweestromenland, waar de recherchechef werkte. Inmiddels zijn de eerste verhoren afgenomen. Die moeten uitwijzen of meer agenten wisten van Petters illegale praktijken of daar zelfs aan meededen.

Ook houdt de rijksrecherche oude zaken tegen het licht en onderzoekt zij of bij het korps Gelderland-Zuid de regels voor het mee naar huis nemen van het dienstwapen te soepel zijn. Petter zat al twee weken in de Ziektewet vanwege problemen met zijn knie. Het is gebruikelijk dat politiemensen dan hun pistool op het bureau achterlaten, maar Petter handelde niet tegen de korpsregels toen hij zijn wapen meenam naar huis, aldus de woordvoerster.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden