Politiekorps negeerde alarmsignaal tijdens inbraak bij rechercheteam

Door een fout van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) hebben inbrekers vorige week uren de tijd gehad om rond te neuzen in het gebouw van het Landelijke Rechercheteam (LRT) in Zeist....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

De inbraak werd geregistreerd door beveiligingsapparatuur, maar toen de melding binnenkwam bij de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) werd geen actie ondernomen. Pas na een tweede inbraakmelding, enkele uren later, werd het LRT-gebouw gecontroleerd. De inbrekers waren toen al verdwenen.

Het LRT, dat onder het KLPD valt, heeft als belangrijkste opdracht financieel onderzoek te verrichten naar georganiseerde misdaadgroepen. Ook het onderzoek naar de activiteiten van de voormalige rechercheurs van de Criminele Inlichtingendienst Kennemerland, het 'koningskoppel' K. Langendoen en J. van Vondel, is toebedeeld aan het LRT.

Minister Sorgdrager van Justitie, die als beheerder direct verantwoordelijk is voor het KLPD, heeft om een 'grondig' onderzoek naar de inbraak gevraagd. De politie Utrecht gaat de inbraak, die werd gepleegd in de nacht van 15 op 16 december, onderzoeken. Rechercheurs van het LRT hebben het beveiligingssysteem in onderzoek. Volgens de KLPD staat inmiddels zo goed als vast dat de beveiligingsapparatuur technisch goed functioneert.

De CRI, die eveneens onder de KLPD valt, draagt 's nachts zorg voor de beveiliging van het LRT-gebouw. Na overleg met andere medewerkers van de KLPD werd om onbekende reden besloten de melding van inbraak terzijde te leggen. Daardoor hadden de inbrekers onder meer de tijd enkele zwaar beveiligde archiefkasten open te breken.

Enkele uren later gaf de beveiligingsapparatuur in het LRT-gebouw opnieuw een waarschuwingssignaal. Toen werd wel actie ondernomen.

Volgens de KLPD werden twee draagbare computers, drie wapens en een kleine hoeveelheid geld gestolen. De harde schijven van de computers bevatten rechercheinformatie. Of dat gevoelige informatie is, wil de KLPD niet meedelen.

Inmiddels wordt het pand van het LRT continu door beveiligingspersoneel bewaakt. Bekeken wordt nog of dat in de toekomst zo moet blijven. Tot de inbraak werd het pand alleen overdag door personeel bewaakt. Dat gebeurde door het beveiligingsbedrijf Group 4.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden