Politiekeurmerk kan veiligheid wijken aanzienlijk verhogen

De zekerheid dat inbrekers de nog te bouwen Weesper wijk Leeuwenveld zullen mijden, levert het politiekeurmerk Veilig Wonen niet. Evenmin geeft het de garantie dat vrouwen daar 's avonds nooit worden lastig gevallen....

WEERT SCHENK

Van onze verslaggever

Weert Schenk

WEESP

Volgens ervaringen in Engeland kan de criminaliteit in wijken met het politiekeurmerk dalen met 40 tot 60 procent in vergelijking met soortgelijke buurten. In Nederland valt daarover nog niets te zeggen. De experimentele wijken in Leiden en Waddinxveen zijn nog niet opgeleverd.

Niettemin blijkt het keurmerk voor projectontwikkelaars al aantrekkelijk te zijn. Eurowoningen in Rotterdam verkreeg het keurmerk Veilig Wonen dezer dagen voor een project met 84 woningen in Papendrecht en de komende week wordt het in ontvangst genomen voor Leeuwenveld in Weesp, met 156 huizen de grootste keurmerkwijk tot nu toe. In andere plaatsen zijn bouwers nog in onderhandeling.

Het door de regiopolitie Hollands Midden ontwikkelde politiekeurmerk Veilig Wonen is bedoeld om veilige woonwijken te bouwen. De richtlijnen gaan veel verder dan preventie-adviezen voor goed hang- en sluitwerk. Daarom is het nodig dat gemeente, projectontwikkelaar en politie vanaf het begin overleg voeren over de opzet van de wijk.

Om voor het keurmerk in aanmerking te komen, moet aan achttien basisvoorwaarden worden voldaan. Die eisen betreffen niet alleen de kwaliteit van sloten, deuren en kozijnen, maar ook de grootte van parkeerplaatsen, de verlichting in de buurt, erfscheidingen en het aanbrengen van ramen in kopgevels. Daarnaast zijn er nog een dertigtal andere voorwaarden, die niet volledig uitgevoerd hoeven te worden.

Projectcoördinator M. Lindgreen van Eurowoningen zegt de gemeente Weesp te hebben voorgesteld om te proberen in de wijk Leeuwenveld aan de voorwaarden van het politiekeurmerk te voldoen. 'Het is voor ons een extra verkoopargument. De kwaliteit van de wijk gaat omhoog.'

Lindgreen zegt geen overzicht te hebben van de financiële consequenties. 'Maar het hoeft niet zo veel duurder te zijn. De helft kan al spelenderwijs worden opgelost bij het tekenen van de wijk.' Zo situeren de architecten de huiskamers aan de straatkant, waardoor er altijd zicht op straat is. 'Het is moeilijk om door de wijk te gaan als je niet gezien wil worden. Dat draagt bij tot de sociale veiligheid.'

Preventie-ambtenaar G. van de Lustgraaf van de politie Gooi- en Vechtstreek zegt dat Leeuwenveld royaal aan de eisen van het politiekeurmerk voldoet. Maar hij vindt dat de bewoners ook hun bijdrage moeten leveren. Hij gaat hen benaderen voor actieve vormen van buurtpreventie. 'We vragen hen alert te zijn en op elkaars eigendommen te letten. En dat ze het tegen elkaar zeggen wanneer ze een tijdje weg zijn, zodat toch op hun huis wordt gelet.'

Voor bewoners voor wie dat nog niet ver genoeg gaat, zijn standaard in de huizen leidingen aangelegd voor een alarminstallatie en bewegingsmelders met lichtbundels aan de gevels. Toch worden de huizen in Leeuwenveld geen onneembare vestingen.

Van de Lustgraaf: 'We blijven zeggen: als een professionele inbreker naar binnen wil, kan dat. Maar de normale inbreker houd je buiten de deur.' Lindgreen verwacht dat verzekeringsmaatschappijen op den duur voor huizen met het politiekeurmerk korting geven op de premie van de inboedelverzekering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden