Politieke vernieuwing is collectieve opdracht

Het kabinetsbeleid strookt met de doelstellingen van D66 en dus moeten Dittrich en de zijnen 'hun verantwoordelijkheid nemen', aldus het hoofdartikel in de Volkskrant van 23 augustus....

Boris van der Ham en Bert Bakker

U stelt dat van ons speerpunt kenniseconomie 'niets terecht komt'. Deze periode gaat er achthonderd miljoen extra naar onderwijs en kennis, ongeveer het bedrag dat de PvdA in economisch betere tijden beloofde. D66 maakt het waar, ondanks de recessie en het feit dat onze coalitiepartners niet meer dan honderd respectievelijk tweehonderd miljoen in hun programma hadden opgenomen. D66 heeft voorkomen dat het kabinet het collegegeld met tweehonderd euro verhoogde en de OV-studentenkaart afschafte. De nog dreigende collegegeldverhoging van honderd euro en de beperkingen voor studenten die ouder zijn dan dertig of die van buiten de EU komen, zijn tegen die achtergrond relatief kleine maatregelen. Maar wij zullen volledig dekkende tegenvoorstellen indienen om ook deze maatregelen nog van tafel te krijgen.

Ook van de democratische vernieuwing komt volgens u niets terecht, want het nieuwe kiesstelsel is 'onhelder'. Nou is elk kiesstelsel onhelder zolang het bij een abstractie blijft. Maar over drie jaar zitten er daadwerkelijk regionale volksvertegenwoordigers met een persoonlijk kiezersmandaat in de Kamer. Een nieuw kiesstelsel is van de vruchten uit de fruitmand om ons ongezonde politieke systeem weer op de been te brengen. U vergeet voor het gemak dat Nederlanders vanaf 2006 hun eigen burgemeester kiezen in plaats van dat deze vanuit een Haagse achterkamer wordt geparachuteerd. Met deze wijzigingen goed op de rails, kan het kabinet zich richten op de derde grote ambitie: het omvormen van de overheid van een bureaucratie tot een servicegerichte organisatie.

De Volkskrant heeft de afgelopen jaren veelvuldig haar zorg uitgesproken over de onvrede in het land. Maar zodra een veranderingsvoorstel concreet wordt, stelt u zich op als spreekbuis van de gevestigde orde. Als in 2007 blijkt dat de politiek niet is veranderd en de partijen slechts bezig zijn geweest elkaar vliegen af te vangen, zal de onvrede opnieuw tot een eruptie komen. Vernieuwing mag niet worden gereduceerd tot partijpolitiek punt; ze is een collectieve opdracht.

Dit kabinet hervormt het sociale stelsel, de overheid en de democratie investeert voor het eerst in decennia serieus in onderwijs. Natuurlijk had het beleid er op punten anders uitgezien als D66 het all voor het zeggen had. Dit is niet ons vrijzinnige, groene droomkabinet. Geen enkele Nederlandse partij krijgt ooit ineens het volle pond. Maar dat D66 met haar zes zetels onevenredig veel invloed uitoefent, is eenvoudig een feit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden