Politieke spanningen lopen op door aanstaande presidentsverkiezingen Brand is zelden toeval in Paramaribo

Branden in Paramaribo zijn zelden toeval. De geschiedenis leert dat ze vaak een politiek luchtje hebben, waarbij de daders zelden worden achterhaald....

HANS MOLEMAN

Van onze verslaggever

Hans Moleman

AMSTERDAM

De laatste opvallende brand was in 1994 in het ministerie van Algemene Zaken. Daarbij werden dossiers vernietigd. Een jaar eerder ging de studio van de Surinaamse televisie in vlammen op. In 1991 ging het om het pand van de narcoticarecherche van de politie. In 1990 waren er drie verdachte branden: in het militaire Fort Zeelandia gingen de archieven verloren, bij het ministerie van Economische Zaken werd documentatie verwoest en bij de Staatsraad brandde de bovenste verdieping uit.

Ook de rechterlijke macht was het slachtoffer. In 1989 werden processtukken van een bankroof van ex-guerrillaleider Ronnie Brunswijk vernietigd door brand in het kantongerecht. Fort Zeelandia was ook in 1988 al doelwit: toen gingen geheime documenten over burgers verloren. Bij de militaire machtsgreep van 1980 werd het politiebureau in brand geschoten. In het voorjaar van 1975, een half jaar voordat Suriname onafhankelijk werd, werd een rij panden in de Watermolenstraat in de as gelegd, vermoedelijk door aanhangers van de Hindoestaanse partij VHP.

Als rode draad bij al deze branden kan steeds worden aangeduid dat er spanningen waren in de kringen van de politieke en militaire machthebbers in Paramaribo. Wie zijn tegenstanders wilde intimideren, stak een van zijn gebouwen in brand. Hetzelfde gold voor lieden die voor hen onwelgevallige dossiers wilden vernietigen.

Ook nu zijn er politieke spanningen in Suriname. De verkiezing van een nieuwe president en vice-president staan volgende week voor de deur. Voor geen van de kandidaten lijkt de vereiste tweederde meerderheid binnen bereik te zijn. De politieke partijen zijn er verder na de verkiezingen van 23 mei dit jaar nog steeds niet in geslaagd een nieuwe regering te vormen.

Het Nieuw Front, zelf een coalitiegroep met de Hindoestaanse VHP van veteraan Lachmon, is nog steeds in onderhandeling met het 'middenblok', een coalitie van de twee kleine partijen Democratisch Alternatief '91 en Pendawa Lima. Tegelijkertijd is in de VHP een beweging gaande die zich richt tegen de kandidatuur van de huidige president Venetiaan voor het nieuwe presidentschap en Ajodhia als vice-president. De invloedrijke VHP'er Mungra wil zelf die laatste post. Nieuw Front en middenblok lijken de Creoolse NDP van ex-legerleider Bouterse nog steeds uit te sluiten.

Het Surinaamse parlement telt 51 zetels. Nieuw Front behaalde daarvan in mei 24 zetels, de NDP kwam op zestien, de twee partners van het middenblok haalden er ieder vier en de Alliantie drie.

De partij van Bouterse protesteerde tegen de uitslag, omdat er fraude zou zijn gepleegd. De klachten werden door het stembureau afgewezen. Ook de OAS, de Organisatie van Amerikaanse Staten die bij de verkiezingen als onafhankelijk waarnemer optrad, verklaarde dat de Surinaamse stembusgang eerlijk was verlopen.

De politieke kopstukken van Suriname hebben zich eenstemming uitgesproken voor voortzetting van het democratische proces en de presidentsverkiezingen. Parlementsvoorzitter Lachmon sluit brandstichting niet uit, maar 'de democratie zal verder beleefd worden'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden