Politieke rel in VS om ‘geile’ e-mails

Een schandaal rond een afgetreden lid van het Huis van Afgevaardigden dreigt repercussies te krijgen voor de gehele Republikeinse partij....

Van onze correspondent Jan Tromp

Vrijdag trad het Republikeinse Congreslid Mark Foley uit Florida per direct af, nadat het televisiestation ABC de inhoud had openbaar gemaakt van seksueel getinte e-mails die Foley vorig jaar verstuurde naar een 16-jarige loopjongen in het Congres. Het 52-jarige Congreslid vroeg de jongen onder meer of hij ‘geil’ was en toen deze antwoordde met ‘een beetje’, schreef Foley terug: ‘Gaaf’.

De FBI is een voorlopig onderzoek begonnen naar de strafbaarheid. Ironisch genoeg kan Foley een wet hebben geschonden die hij als medevoorzitter van een commissie tegen kindermisbruik zelf heeft mogelijk gemaakt. De eerste man van de Republikeinen in het Huis, Dennis Hastert, heeft de minister van Justitie om diepgaand onderzoek gevraagd.

Maar Hastert heeft moeten toegeven dat hij en andere hooggeplaatste Republikeinen al maanden geleden getipt waren over de e-mails van Foley, al zegt Hastert erbij dat hij het zich niet kan herinneren. Andere Republikeinen zeggen dat ze e-mails onder ogen kregen die ‘overdreven vriendelijk’ waren, maar niet meer dan dat.

Het schandaal komt op een uiterst ongelukkig moment voor de Republikeinen. Hier en daar in de media wordt het onderzoek waar voorman Hastert om heeft gevraagd, uitgelegd als een poging van de Republikeinen het vuur voorlopig te doven, in elk geval tot na de verkiezingen van 7 november.

De Democraten beschuldigen de leiding van de Republikeinen van politiek cynisme. ‘Liever dekten ze de zaak af dan dat ze deze kinderen beschermden’, aldus Nancy Pelosi, de voorzitter van de Democraten in het Huis. Een partijgenoot in de Senaat, Harry Reid, zei: ‘De Republikeinse leiders wisten dat er een probleem was, maar ze negeerden het om in dit verkiezingsjaar een zetel veilig te stellen.’

Elk jaar solliciteren duizenden Amerikaanse jongens en meisjes bij het Congres voor een tijdelijke baan als hulpje. Honderd worden uitverkoren. Ze brengen post rond en nemen de telefoon op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden