Politieke prominenten voor andere registratie donoren

Prominente (oud-)politici roepen de Tweede Kamer op in te stemmen met verplichte registratie van alle volwassenen als donor. Die verplichting is volgens hen noodzakelijk omdat jaarlijks honderden mensen overlijden bij gebrek aan een donororgaan....

Van onze verslaggever

'Wij zijn van mening dat niet langer mag worden gewacht met een wijziging van het huidige vrijblijvende registratiesysteem', schrijven (oud-)politici, onder wie Frits Bolkestein (VVD), Els Borst (D66), Gerd Leers (CDA), Hans van Mierlo (D66), Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) en FNV-voorzitter Lodewijk de Waal vandaag in de Volkskrant. De Tweede Kamer stemt dinsdag over de politiek gevoelige kwestie. Tot de ondertekenaars behoren leden van het CDA en de VVD, de twee partijen die net als de SGP het huidige systeem willen handhaven.

Volgens de briefschrijvers schiet dit systeem - je wordt pas donor als je jezelf hebt aangemeld - tekort. De wachttijd voor een nier is sinds 1998 opgelopen van 2,5 naar 4,5 jaar.

'De keuze blijft vrij, alleen de registratie niet', aldus de briefschrijvers. In de Kamer zijn PvdA, SP, LPF, GroenLinks, D66, ChristenUnie en de Groep Lazrak hier voor, waardoor de krapst mogelijke meerderheid ontstaat. Het is echter onduidelijk of álle leden van deze partij voor zullen stemmen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden