'Politieke peiling kun je net zo goed via Twitter doen'

Wie een politieke peiling wil doen, kan daar net zo goed Twitter voor gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat een twitterpeiling nagenoeg hetzelfde beeld laat zien als een peiling van bijvoorbeeld Synovate of Peil.nl.

Beeld Thinkstock

Boris Geheniau van fundament.nl maakte de peiling met zijn bedrijf en in samenwerking met Misja Hoube van het Engelse tweetminster.co.uk. 'We hebben gekeken hoe vaak een aantal zoektermen, zoals de partijnaam, langs kwam op twitter. Ook keken we naar de hoeveelheid tweets die werden gedaan door mensen die met de politieke partij verbonden zijn. Als je die volumes afzet tegen 150 kamerzetels, kom je tot een peiling die vrijwel identiek is aan die van opiniepeilers.' Het aantal tweets wordt over 4 dagen gemeten om eventuele excessen door bijvoorbeeld een debat te voorkomen.

Zetels
Een peiling van 10 september laat zien dat de VVD de grootste wordt met 35 zetels, gevolgd door de PvdA en de SP. De PVV zou op 18 zetels uitkomen, het CDA op 13 en D66 op 10 zetels. GroenLinks zou 7 zetels pakken, de ChristenUnie en de SGP beiden 2. De Partij voor de Dieren zou 3 zetels behalen, terwijl 50Plus met 1 zetel in de Kamer zou komen. Die voorspelling wijkt slechts lichtjes af van andere peilingen.

'Dit is eerder gedaan in Japan en Engeland en daar bleek het verrassend goed te kloppen', aldus Geheniau. 'Twitter werkt als een versterker, omdat mensen die wat te zeggen hebben dat juist daar doen.' Vandaar ook dat er piek zit in de grafiek van de SGP. Een paar dagen lang werd er heel veel getwitterd over die partij, vanwege een uitspraak over abortus van lijsttrekker Kees van der Staaij.

Geheniau vindt bovendien de peiling via twitter een stuk charmanter. 'Je peilt onder veel meer mensen dan dat opiniepeilers dat doen. We hebben in feite een veel grotere onderzoeksgroep. En het is gratis.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden