Politieke partijen op Aruba bieden weinig vertrouwen

Eigenlijk hebben AVP en OLA op Aruba een hekel aan elkaar, maar ze blijken niet zonder elkaar te kunnen. De twee partijen waren vorig jaar in onenigheid uit elkaar gegaan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Nooit meer OLA', verzuchtte de Arubaanse premier Henny Eman. Het was december vorig jaar, aan de vooravond van de vervroegde verkiezingen. Nooit meer zou Eman zich laten ringeloren door een kleine, wispelturige coalitiepartner, de Liberale Organisatie Aruba, die in september onverwacht de samenwerking met Emans Arubaanse Volkspartij had beëindigd.

Zeg nooit 'nooit' op Aruba. Gisteren beëdigde gouverneur O. Koolman de nieuwe ministersploeg. De AVP vormt weer een coalitie met de OLA, de splinterpartij die in het nieuwe kabinet weer twee van de zeven ministersposten bezet. Zonder steun van de OLA kan Eman niet regeren. De partij heeft 2 van 21 zetels in het parlement.

'De AVP heeft zijn ziel aan de duivel verkocht', verkondigde de oppositiepartij Movimiento Electoral di Pueblo, toen de contouren van het nieuwe kabinet zichtbaar werden. Hoewel de premier en zijn partij ook niet kunnen bogen op een brandschone reputatie, was het vooral de OLA die de afgelopen regeerperiode een dubieuze faam opbouwde. Financiers van de partij figureren in rapporten van binnen- en buitenlandse veiligheidsdiensten. Ze zouden betrokken zijn bij drugshandel en witwaspraktijken.

De partijleider zelf, minister Glenbert Croes van Vervoer en Communicatie, kwam herhaaldelijk in opspraak, onder meer in verband met zijn rol bij de aanbesteding van vier overheidsprojecten en de verstrekking van zee- en luchtbrieven.

Croes keert niet terug in het kabinet. Gouverneur Koolman weigerde hem te benoemen, nadat onderzoek van antecendenten uitwees dat justitie een dossier over de OLA-voorman in de archieven heeft. Het weren van Croes - die wordt vervangen door zijn jongere broer Junior - vormde het venijnige slotakkoord in een slepende formatieperiode. Wie de balans van de onderhandelingen opmaakt, stuit op grondig verziekte verhoudingen en gehavende hoofdrolspelers.

De MEP verloor aan geloofwaardigheid door terug te deinzen voor regeringsverantwoordelijkheid, toen Eman na de verkiezingen bij oppositieleider Nel Oduber aanklopte voor samenwerking. Het zou een brede coalitie hebben opgeleverd, de variant waarop menig Arubaan openlijk en politiek Den Haag heimelijk hoopte. De weigering van Oduber moet Eman diep hebben gekrenkt; alleen al het benaderen van de aartsrivaal moet voor hem het nemen van een hoge drempel zijn geweest.

Eman zelf werd lafheid verweten door de beslissing over Croes over te laten aan de gouverneur. Hij had kunnen weten dat de kandidatuur van de OLA-leider nimmer aan maatstaven voor deugdelijk bestuur kon voldoen. Op zijn beurt zag Koolman zich geconfronteerd met de beschuldiging dat het Koninkrijk met de afwijzing inbreuk maakte op de autonomie van Aruba. De vernederde Croes, die nu zijn fractie gaat leiden, zal zeker zijn gram halen.

Nederland zal de voortzetting van de coalitie met gemengde gevoelens bezien. Met de AVP was juist voorzichtig weer wat aan 't opbloeien, na de fikse botsing over de handhaving van de rechtsorde, twee jaar geleden, die uitmondde in het vertrek van de Nederlandse procureur-generaal op het eiland en twee politiecommissarissen. Dat Eman zich niet mengde in de kwestie van de uitlevering van vijf Arubaanse zakenlieden aan de Verenigde Staten, werd in Den Haag alom als aanwijzing gezien dat het bestuur van one happy island begon te deugen.

Maar de herstelde vrijage met de OLA zal het Binnenhof niet geruststellen. De ambiance biedt weinig vertrouwen, van een hechte club is geen sprake. Eman verdedigt zich met te wijzen op een protocol dat integriteit van bestuur waarborgt en controle-mechanismen bevat. Maar zeker zo'n door de wol geverfd politicus als hij moet weten dat de praktijk veel weerbarstiger is dan papier. Dat Croes uiteindelijk niet door de zeef kwam, duidt ontegenzeggelijk op een andere bestuurscultuur. Maar het vormt slechts een begin. Het avontuur van Eman wordt er niet minder hachelijk door. Rob Gollin

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden