Politieke paniek treft beurzen
De Duitse bondskanselier Merkel gooide met haar opmerking dat de euro in gevaar is, olie op het vuur...
AMSTERDAM Politieke paniek in Europa heeft woensdag geleid tot een nieuwe diepe val van de beurzen. Nadat Duitsland eenzijdige maatregelen had afgekondigd om speculatie tegen te gaan dook de euro zelfs even onder de 1,22 dollar. Later klom de munt weer op tot 1,2380.
De opmerking van kanselier Merkel dat ‘de euro nu in gevaar is’, gooide echter nieuwe olie op het vuur. ‘We zijn bezig met een helletocht. We weten niet waar die eindigt. Misschien in een diepe afgrond, want nog nooit is het leiderschap in Europa zo zwak en verdeeld geweest’, aldus analist David Bulk van BGC Partners. Op de markten gingen gisteren allerlei geruchten de ronde. Een daarvan was dat Griekenland van plan zou zijn uit de eurozone te treden. Een andere was dat president Sarkozy van Frankrijk ‘heel erg ongelukkig is met wat er allemaal gebeurt’.
Beleggers reageerden wereldwijd geschrokken op het Duitse verbod op zogeheten naked short selling, ofwel ongedekt speculeren op koersdalingen. De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 9,55 punten (2,9 procent) op 321,45 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen lieten verliezen zien tot 2,9 procent. Ook de beurs van Wall Street ging woensdagavond omlaag, ondanks optimistische vooruitzichten van de Fed voor het herstel van de Amerikaanse economie.
Maar ook de Amerikaanse beleggers voelen de dreiging dat de crisis in de eurozone dit herstel kan ondermijnen.
Kanselier Merkel liet woensdag in de Bondsdag weten dat Europa spijkers met koppen moet slaan. Er zal een nieuwe weg moeten worden gevonden naar een cultuur van stabiliteit. Daarin ligt het lot van Europese integratie besloten. ‘Het gaat niet alleen om de toekomst van de euro. Het gaat om de toekomst van het hele Europese idee’, herhaalde Merkel eerdere uitspraken.
Merkel wil dat alle EU-landen maatregelen nemen om de begrotingsdiscipline te verbeteren. Gebeurt dat niet, dan zullen de gevolgen ‘niet te overzien’ zijn voor de EU.
Volgens een Duitse krant wil Merkel dat de landen die de euro hanteren, hun nationale begrotingen laten onderzoeken door een onafhankelijke instelling. Ook demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager is voorstander van onafhankelijk toezicht op de manier waarop de lidstaten met de EU-begrotingsregels omgaan.
Over besluitvorming rond het noodpakket van 720 miljard bestaat verschil van mening tussen de eurolanden. Duitsland wil, net als Nederland, dat er unanieme beslissingen vereist zijn, maar andere landen vrezen dat dat tot vertraging leidt.