Politieke onrust over lot Gerrit Zalm neemt rap toe

De politieke spanning over het lot van ABN Amro-topman Gerrit Zalm loopt in hoog tempo op.

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Sap had een dag eerder in het televisieprogramma Nova gezegd dat Zalm ‘met een goed verhaal zal moeten komen, wil hij nog houdbaar zijn’. Zij reageerde op een brief aan toezichthouder AFM waarin Zalm in zijn periode als bestuurder van het omgevallen DSB de verkooppraktijken van die bank verdedigde.

Commissie

De uitspraak van Sap stak het CDA, de VVD en D66 des te meer omdat zij lid is van de commissie-De Wit, die onderzoek doet naar de kredietcrisis. Volgens GroenLinks kan Sap vrijuit over het DSB-debacle spreken, omdat het geen onderdeel uitmaakt van de opdracht van de commissie. Maar bij andere partijen valt te beluisteren dat de DSB-affaire zonder twijfel zal terugslaan op de commissie.

Vooralsnog houden de meeste Kamerleden zich aan de stilzwijgende afspraak dat er geen oordeel over Zalm wordt geveld, voordat een onderzoek van de AFM en DNB naar buiten komt. De financiële toezichthouders moeten bekijken of de bestuurders en commissarissen van de gefailleerde DSB Bank iets te verwijten valt. Zalm was tot eind 2008 financieel directeur bij DSB.

Ingewijden verwachten dat DNB op zijn vroegst komende maandag met zijn deel van het onderzoek klaar zal zijn. Vervolgens moet de jurist Scheltema zijn stempel van goedkeuring nog zetten. Het is daarom de vraag of het oordeel over Zalm er volgende week al is.

Zorgvuldigheid

Minister Bos van Financiën zei in een reactie dat ‘zorgvuldigheid boven alles’ gaat. Tot de conclusies bekend zijn, houdt de PvdA’er vertrouwen in de ABN Amro-topman, die hij zelf heeft benoemd. Eerder deze week bevestigde hij desgevraagd wel dat hij Zalm kan ontslaan als hij daartoe reden ziet.

De implicaties van een eventueel aftreden van Zalm zijn vergaand. De positie van DNB-president Wellink bijvoorbeeld wordt erg wankel, omdat hij de VVD’er een verklaring van goed gedrag heeft gegeven.

Gerrit Zalm (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld
Gerrit Zalm (Joost van den Broek / de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden