Politieke onenigheid in Israël over reactie op dood tieners

Terwijl de drie vermoorde tieners dinsdag onder massale belangstelling werden begraven, bezon de Israëlische politiek zich op een reactie op de moord. Israël wil vergelding - tot zover reikt de consensus. Over de manier waarop bestaat onder de ministers grote onenigheid. Gisteravond vergaderden ze verder en heerste er stilte voor een storm waarvan de kracht nog niet valt in te schatten.

AMSTERDAM - 'Hamas zal betalen', luidden de woorden van premier Netanyahu gisteren. Toch schaart hij zich wat betreft de voorgestelde maatregelen in het meer gematigde kamp. Hij lijkt geen voorstander van een groot offensief in Gaza en keerde zich resoluut tegen militair ingrijpen op de Westoever, zoals het leger voorstelde, meldden bronnen dichtbij de regering.


Het ministeriële spoedoverleg op maandagavond strandde in een patstelling tussen links en rechts. Moshe Yaalon van Defensie (Likud) stelde voor dat Israëls antwoord op de drievoudige moord behalve uit bombardementen, ook zou bestaan uit 'een golf van nieuwe Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.'


Dit stuitte op bezwaar van Tzipi Livni, minister van Justitie van de liberale partij Hatnuah. Zij zou hebben gezegd dat het onverstandig is omdat Israël het kleine beetje internationale steun voor de nederzettingenpolitiek ermee verkwanselt. En dat kan een nadeel zijn bij een eventueel toekomstig akkoord met de Palestijnen.


Hamas is verantwoordelijk voor dit drama, niet alle Palestijnen, benadrukte de voorzitter van de progressieve Meretzpartij, Zahava Gal-on. Ook zei ze dat Israël niet moest vergeten dat de Palestijnse premier Abbas de zoekactie naar de jongens heeft gesteund. Maar de meerderheid van het kabinet zit wat dat betreft op de lijn Netanyahu: dat Abbas het prille verbond tussen zijn Fatah en Hamas moet beëindigen voordat er te praten valt.


De directe aanleiding voor Netanyahu om de vergadering zonder beslissing op te heffen, was de opmerking van Bennett Naftali (Economische Zaken) dat in de vergadering genoemde maatregelen te soft zouden zijn.


Intussen nam het leger alvast een voorschot op de vergelding: het blies de huizen van de veronderstelde daders in Hebron op. De laatste keer dat iets soortgelijks gebeurde was in 2005.


Daarentegen moeten de bommen die Israël maandagnacht en dinsdag op doelen in de Gazastrook liet vallen, niet worden gezien als het begin van de vergelding. Ze zijn een reactie op Palestijnse raketaanvallen.


De kolonistengemeenschap hoopt dat de afstraffing voor Hamas hevig zal zijn en nam daar zelf alvast een voorschot op. In Jeruzalem zijn verscheidene gevallen van geweld tegen Arabieren gemeld. De meest opmerkelijke actie was de bouw van een tentenkampje in het E1-gebied; een omstreden zone in de buurt van Jeruzalem.


Mondjesmaat worden via Israëlische media meer details bekend over de ontvoering van de drie torastudenten. Het is waarschijnlijk dat de jongens al binnen enkele uren na hun ontvoering op 12 juni zijn vermoord.


De grootschalige zoekactie hinkte lange tijd op twee gedachten omdat de rechercheurs niet wisten of ze zochten naar levenden of naar lijken. Dat veranderde toen vorige week donderdag een sandaal en zondag de vermorzelde resten van een bril werden gevonden. De lichamen zijn maandag ontdekt. Ze lagen in een met stenen bedekte kuil, tussen de dorpen Halhul en Beit Kahil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden