Politieke onbenullen

De commotie halen we dan maar uit het buitenland, dachten ze bij Buitenhof. Een discussie over en met het Vlaams Blok - altijd goed voor de spanning die we in het Nederlandse politieke debat zo node missen....

Cornald Maas

Peter van Ingen was nog bezig met de introductie of het ging al mis. Actievoerders stormden de studio binnen, besmeurden voorman Dewinter met chocola en probeerden Van Ingen de microfoon uit de hand te grissen. Pas na een halfuurtje werd de discussie hervat. Dewinter, met geleend jasje, guitig: ''t Is wel de laatste outfit die ik heb.' Maar VVD-kamerlid Kamp barstte meteen los, woedend dat hij als aanhanger van de vol-is-vol-gedachte was geïntroduceerd. 'Dat pik ik niet. U trekt dat terug of ik ga hier weg.' Van Ingen bood zijn excuses aan. Met het debat kwam het niet meer goed.

Kwam onder andere door de keuze die de redactie had gemaakt voor Dewinters opponent: Johan Leman, directeur van het Belgische Centrum voor Racismebestrijding. Te vol van woede om hoofd- van bijzaak te kunnen onderscheiden. Zodat het debat verzandde in warrig gesteggel over details. Leman citeerde uit het programma van het Vlaams Blok, de handige Dewinter ontkende, draaide, beriep zich op het belang van de democratie, zei zelfs Paul Scheffers analyse van het multiculturele drama te onderschrijven. Kamp profileerde zich van de weeromstuit als zeldzaam tolerant. Dat Vlaams Blok is, zei hij, 'moreel absoluut verwerpelijk'. Oorverdovend vuurwerk bood uitkomst. Het gesprek werd weer stilgelegd. Dewinter, wiens auto al was beschadigd door de antifascisten, schamper: 'Dit zijn de grote verdedigers van de democratie!' Later zei hij in RTL Nieuws (in het openingsonderwerp; alsof er geen belangrijker nieuws was) dat hij niet uitsluit dat de programmamakers de boel in scène hebben gezet.

VPRO's H.M. van den Brink gaf in De Plantage toe dat ze misschien meer rekening hadden moeten houden met acties van - zoals hij ze noemde - 'politieke onbenullen'. Maar gasten worden ook in de toekomst niet vooraf gemeld bij de politie. Allemaal best, dacht ik, maar dat is de kwestie niet. Waarom de Vlaams Blok-voorman überhaupt uitgenodigd? Laat 'm komen en weerleg wat hij zegt, opperde Van den Brink. Ook best, maar zorg dan voor betere opponenten. Dit Buitenhof-debat bracht geen enkel nieuw inzicht. Op geen van zijn vragen kreeg Van Ingen een helder, veelbetekenend antwoord. De makers kregen waar ze ongetwijfeld op hoopten: rumoer - maar het was veel geschreeuw en bitter weinig wol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden