'Politieke motieven achter onderzoek CIA-verhoren'

De voormalige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney meent dat achter het onderzoek dat justitie heeft gelast naar de verhoormethoden van de CIA politieke motieven zitten. "Het is duidelijk een politieke zet", zegt Cheney in een interview voor 'Fox News Sunday'. "Ik bedoel: ik zie geen andere reden waarom zij dit doen."

AP

Cheney stelt dat sprake is van 'schandelijk politiek optreden' dat op de lange termijn grote schade zal toebrengen aan het vermogen van de Amerikaanse overheid mensen aan te trekken voor zwaar werk en zware functies. Hij wijst er op dat dergelijk overheidspersoneel zich in de toekomst niet alleen zal moeten buigen over de rechtmatigheid van overheidsopdrachten, maar zich ook altijd zal moeten afvragen wat de eerstvolgende regering zal denken en doen.

Minister van justitie Eric Holder is een onderzoek begonnen naar een intern CIA- rapport waarin staat dat CIA-personeel zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan marteling bij het verhoren van terreurverdachten. Het onderzoek richt zich met name op de vraag of de richtlijnen van de regering-Bush voor bijvoorbeeld waterboarding zijn gevolgd of dat die zijn overtreden.

Cheney zegt er geen moeite mee te hebben dat de richtlijnen soms zijn overschreden. Volgens hem hebben de verhoren de VS acht jaar lang van nieuwe grootschalige terreuraanslagen gevrijwaard. Hij zegt ook serieus te betwijfelen of de regering-Obama zich bewust is van de dreiging die Amerika boven het hoofd hangt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden