Politieke leiders Macedonië tekenen vredesovereenkomst

De leiders van de Macedonische en Albanees-Macedonische politieke partijen hebben maandag een vredesakkoord getekend waarin de rechten van de etnisch-Albanese bevolking worden geregeld....

Het akkoord maakt van het Albanees de tweede officiële taal in gebieden waar meer dan 20 procent van de bevolking etnisch-Albanees is. Ook zal de overheid voortaan geld vrijmaken voor hoger onderwijs in de Albanese taal. Tot dusver werd alleen het Albaneestalige lager onderwijs door de staat gefinancierd.

Verder meldt de overeenkomst dat de politie en andere overheidsinstanties een betere afspiegeling van de samenleving moeten zijn. Albanese Macedoniërs en andere etnische groepen moeten in deze organen proportioneel zijn vertegenwoordigd. Grondwetswijzigingen kunnen worden doorgevoerd bij een tweederde meerderheid in het parlement, waarbij minstens de helft afkomstig moet zijn van de etnische minderheden.

NAVO-chef George Robertson noemde de ondertekening een gedenkwaardig moment voor de geschiedenis van Macedonië. Het akkoord maakt de weg vrij voor de NAVO om 3500 soldaten naar Macedonië te sturen. Zij zullen verantwoordelijk zijn voor de ontwapening van de rebellen, die geacht worden hun wapens vrijwillig in te leveren.

De operatie, 'Essential Harvest' gedoopt, moet maximaal dertig dagen gaan duren en zal worden uitgevoerd onder leiding van de Britten. Andere landen die troepen leveren zijn onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Griekenland, Noorwegen, Turkije, Hongarije en Tsjechië.

Over de bijdrage van 250 Nederlandse militairen aan de missie zal het kabinet naar verwachting vrijdag een besluit nemen. Het betreft een versterkte infanteriecompagnie, die onderdeel uitmaakt van de luchtmobiele brigade en die zal worden toegevoegd aan een Brits bataljon. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie zijn het met elkaar eens over uitzending van dit bataljon, dat aanvankelijk op de nominatie stond naar Bosnië te worden uitgezonden.

Op straat in Skopje reageerde de bevolking uitermate sceptisch op het akkoord. 'Ik denk niet dat dit vrede brengt', zei een 54-jarige Macedonische man. 'Voor mijn gevoel worden de terroristen gesteund door de Europese Unie en de NAVO.' Een 25-jarige vrouw zei: 'Niets zal door dit vredesplan veranderen. Ik ben zeer teleurgesteld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden