DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Politieke fusiedrang? Vooralsnog is het ieder voor zich

EN DAN DIT NOG

Jesse Klaver en Thierry Baudet tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld ANP - Robin Utrecht

Goedemiddag,

De Tweede Kamer keert terug van een meireces waarin sommigen dachten aan politieke fusies, maar veel partijen vooral ondervonden dat het nu al niet meevalt om de boel bij mekaar te houden. Al gaan ze daar wel  heel verschillend mee om. 

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

STAND VAN DE DAG
De broze eendracht

Het is een interessante paradox: in het land dat wereldwijd bekendstaat om z’n consensusdrang, waarin zelfs natuurlijke tegenpolen als D66 en de ChristenUnie samen kunnen aanschuiven in de Trêveszaal, blijft het in de partijvorming ieder voor zich. Samenwerking tussen links en rechts of progressief en conservatief,  blijkt steeds weer een stuk makkelijker dan serieuze samenwerking binnen de flanken of zelfs binnen een partij.

Zo leek er in het afgelopen jaar in de oppositiebankjes voor het eerst in decennia daadwerkelijk iets moois op gang te komen tussen GroenLinks, SP en PvdA. Het ene na de andere gezamenlijke initiatief zag het licht en in de Europese verkiezingsprogramma’s konden zelfs doorgewinterde partijtijgers geen verschil meer ontdekken tussen PvdA en GroenLinks. Wat doen we dan nog apart, vroeg iemand als PvdA-europarlementariër Kati Piri zich hardop af. Totdat de SP besloot er weer eens ouderwets de beuk in te gooien, met PvdA-kopstuk Frans Timmermans als mikpunt, en het chagrijn weer de overhand nam. 

En dat zal voorlopig niet veranderen, analyseert verslaggever Frank Hendrickx. Het is voor de meeste partijen al moeilijk genoeg om in eigen kring op één lijn te blijven. Zo kwam de SP erachter dat zo’n anti-spotje ook in eigen kring niet automatisch tot applaus leidt. Zelfs de afdeling Oss, waar het ooit allemaal begon, distantieerde zich van de ramkoers van de partijtop.

Op de rechterflank is het niet anders. Daar leek nieuwkomer Forum voor Democratie de afgelopen maanden bezig aan een boeiend experiment: zou het mogelijk zijn om binnen een partij openlijk van mening te blijven verschillen over het fundament van de beweging? Kan de eerste man hartstochtelijk pleiten voor een Nexit terwijl de tweede man steeds zegt dat het zo’n vaart niet zal lopen?

Toch niet, zo bleek, nadat Henk Otten er nog een paar schepjes bovenop deed in zijn kritiek op partijleider Baudet. Otten mag de terugkomst van de Kamer deze week vanaf een zijspoor bekijken.

Dat het ook beter kan aflopen na zo'n interne ideeënstrijd, bewees vandaag het GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil. Na twee jaar opereren in de luwte besloot de vrijdenker dit weekend de kont tegen de krib te gooien met de stelling dat zijn partij niet langer achter het studieleenstelsel kan blijven staan. Daarin trof hij zijn eigen partijleider midscheeps, want het was in de vorige kabinetsperiode het jonge Kamerlid Jesse Klaver dat hierover een deal sloot met de VVD.

Het was dus de vraag hoe Klaver op deze opstand zou reageren. Vanmiddag kwam het antwoord: de partijleider beweegt mee. GroenLinks trekt z'n handen af van het huidige studieleenstelsel.

Hoe het nu verder moet met het stelsel? Studenten kunnen maar beter niet te vroeg juichen. Want in de Tweede Kamer is een ruime meerderheid uiterst sceptisch, maar twee van de trouwe voorstanders, VVD en D66, trekken in de regeringscoalitie aan de touwtjes. Daardoor ligt snelle verandering niet voor de hand. Daar is waarschijnlijk een nieuwe kabinetsformatie voor nodig, na de volgende verkiezingen. 

Klaver heeft voorlopig wel een breuk in de GroenLinks-fractie weten te vermijden. De duurzame samenwerking met een zusterpartij als de PvdA daarentegen raakt ook hierdoor weer wat verder uit zicht.  Het hele idee voor het stelsel is immers daar ontstaan.

Uw boodschap in Europa
Op 23 mei zijn de Europese verkiezingen. Wie zijn de lijsttrekkers en wat willen ze in Brussel gaan doen? Verslaggever Bart Dirks neemt de mensen en hun plannen onder de loep. Vandaag trapt hij af met SP, D66 en Forum voor Democratie

Maar wat déden ze nou?
De plannen zijn interessant, maar zeker zo nuttig is het om te onderzoeken wat politici uiteindelijk deden met uw stem. Na het succes van de Stemchecker voor de Eerste Kamer, biedt de Volkskrant u nu ook de Stemchecker voor de Europese verkiezingen. Vergelijk uw politieke opvattingen met het stemgedrag in het Europees Parlement en kom erachter met welke partij u de meeste overeenkomsten heeft. 

Sommer op maandag
Op bezoek bij premier Rutte maakten de Gele Hesjes niet op iedereen een sterke indruk. Maar dat wil niet zeggen dat hun boodschap genegeerd kan worden, analyseert Martin Sommer met een blik op de sociale piramide: ‘Onderin bevinden zich weliswaar minder mensen dan voorheen, maar die kunnen vanwege de drukte en de concurrentie niet meer omhoog.’ Sommer op maandag!

FvD-lijsttrekker Derk Jan Eppink. Beeld ANP - Robin van Lonkhuijsen

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden