Politieke crisis N-Ierland ten einde

Protestantse DUP en katholieke Sinn Fein bereiken akkoord...

Van onze buitenlandredactie

Belfast De protestantse DUP en de katholieke Sinn Fein partij hebben vrijdag een akkoord bereikt waarbij Noord-Ierland de volledige controle krijgt over politie en justitie.

De afspraak komt neer op de grootste verandering sinds het Goede Vrijdag-akkoord in 1998, dat een einde maakte aan tientallen jaren van bloedig geweld tussen de nationalistische katholieken en de pro-Britse protestanten.

‘Vandaag hebben we de toekomst, een duurzame vrede en samenwerking veilig gesteld’, zei de Britse premier Gordon Brown, die samen met zijn Ierse collega Brian Cowen aanwezig was bij de onderhandelingen.

Ook de Noord-Ierse premier Peter Robinson, die namens de DUP in de regering zit, verwelkomde het akkoord. Volgens hem is het een teken dat ‘we niet teruggaan naar de slechte oude tijd’. ‘De toekomstige generaties zouden ons niet vergeven als we de vrede waarnaar we zolang hebben gezocht, verkwanselen.’

Drie decennia van sektarisch geweld hebben aan zeker 3.600 personen het leven gekost, voordat de katholieken en de protestanten besloten de macht te delen.

Als gevolg van het nieuwe akkoord krijgt Noord-Ierland vanaf 12 april zijn eigen minister van Justitie. Vooral Sinn Fein was erop gebrand dat de Britse regering de verantwoordelijkheid voor politie en justitie aan de Noord-Ierse autoriteiten zou overdragen.

De protestanten hadden juist veel moeite te aanvaarden dat de katholieken, die jarenlang een terreurcampagne tegen de Britten en hun protestantse bondgenoten hebben gevoerd, nu medezeggenschap krijgen over de politie.

De onenigheden tussen de twee partijen leidden bijna tot de val van de coalitieregering. Waarnemers vreesden dat er dan een politiek vacuüm zou ontstaan met als gevolg een nieuwe golf van geweld.

In het akkoord hebben Sinn Fein en de DUP ook afgesproken dat er een gemengde commissie komt die toezicht moet houden op de vooral protestantse marsen, die ieder jaar weer tot spanningen leiden tussen de twee gemeenschappen.

‘Dit zou wel eens de dag kunnen zijn dat het vredesproces volwassen werd’, oordeelde Martin McGuinness van Sinn Fein.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden