Politieke crisis Iran na uitsluiting hervormers

In Iran is een politieke crisis ontstaan, nadat een conservatieve toetsingscommissie had geweigerd honderden hervormingsgezinde politici te accepteren als kandidaat voor de parlementsverkiezingen van 20 februari...

Het vooraanstaande parlementslid Mohsen Mirdamadi, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken en Nationale Veiligheidszaken, beschuldigde de commissie, de Raad van Hoeders, ervan een staatsgreep gepleegd te hebben.

'Als dit besluit niet wordt gewijzigd, komen er geen verkiezingen maar toewijzingen van zetels', zei hij tegen verslaggevers buiten het gebouw van het parlement, de Majlis. De meeste hervormingsgezinde parlementsleden hebben zondag uit protest tegen de rol van de raad de zittingszaal verlaten.

President Khatami probeerde de geschokte parlementsleden tot bedaren te brengen en riep hen op zich in hun uitingen te matigen. De hervormingsgezinde parlementsleden zijn van plan in de nacht van zondag op maandag in het parlement een demonstratie te houden. 'Ze blijven daar tot er iets verandert in de kwestie van de kandidatuur', zei een van de afgewezen politici.

Mirdamani is een van de zittende leden van de 290 zetels tellende Majlis die volgens de Raad van Hoeders geen kandidaat mag zijn. Onder de andere kandidaten die niet mogen meedoen, is de broer van president Khatami.

De Raad van Hoeders, die wetten op hun islamitisch gehalte controleert en parlementskandidaten keurt, heeft 877 van de 1700 voorgestelde kandidaten uit de hoofdstad afgewezen. In de raad, die niet democratisch gekozen is, zitten fundamentalisten die tegen de hervormingsgezinde president Khatami zijn.

De kandidatuur van de voorzitter van het parlement, Mehdi Karroubi, is wel goedgekeurd. Karroubi zei dat de president en hij zullen proberen de Raad van Hoeders op andere gedachten te brengen. De afgewezen parlementariërs verwachten daar weinig van.

De Raad van Hoeders heeft sinds 2000, toen de hervormingsgezinden in het parlement de meerderheid kregen, de meeste nieuwe wetgeving tegengehouden. Begin deze maand had minister van Binnenlandse Zaken Mussavi Lari aan de Europese Unie laten weten dat EU-waarnemers niet welkom zouden zijn bij de parlementsverkiezingen.

'We hebben zoveel waarnemers. We zouden ze zelfs naar het buitenland kunnen exporteren', zei hij. Lari zei verder dat de geestelijkheid in het islamitische land het zeer waarschijnlijk niet zal toestaan dat er computers in de stemlokalen komen. De telling zal dan ook met de hand gebeuren. De uitslagen kunnen dagen op zich laten wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden