Politieke correctheid heeft weinig te maken met beoordeling Moonlight

De ingezonden brieven van vrijdag 3 maart.

Regisseur Barry Jenkins (rechts) en scenarist Tarell Alvin McCraney met hun Academy Awards voor Moonlight.Beeld Dan MacMedan / Getty Images

Brief van de dag: Moonlight is juist wel geslaagd

Toen ik woensdagochtend de krant las met daarin een reactie op de film Moonlight was ik enigszins verbaasd (O&D, 1 maart). Ik ben het eens met de briefschrijver dat er geen 'zwarte' of 'witte' films (zouden moeten) bestaan, enkel goede en slechte films. Politiek correct denken heeft naar mijn mening weinig te maken met het beoordelen van de inhoud van deze film. Kwestie van smaak neem ik aan. Dat het plot voorspelbaar is, komt doordat je van te voren al geïnformeerd bent over de inhoud, dit is geen verrassing. Het gaat er volgens mij om de innerlijke strijd weer te geven van een jongeman. De film deed wat mij betreft recht aan de coming of age van een zwarte jonge man uit een bepaald milieu. Het was, zoals wel vaker het geval is in films over (sub)culturen, juist niet zwaar aangezet. Het spel was ingetogen en legde de nadruk op de onderhuidse emoties en spanningen. Er waren stiltes die verwoordden wat niet werd gezegd. De cinematografie was prachtig en de inzet van muziek origineel en subtiel. De regisseur heeft een goed gebruik gemaakt van het klimaat, vooral van de wind. Het overbrengen van dit alles is in mijn optiek absoluut gelukt zonder sentimenteel of clichématig te worden.

Janine te Morsche, Deventer

'Dit is het beste wat ik in mijn leven heb gedaan, als filmmaker én als mens'

Lees hier het interview met Moonlight-regisseur Barry Jenkins (+).

Wantrouw jezelf

In haar column 'Gassen' (O&D, 28 februari) citeert Margriet Oostveen de locoburgemeester van de gemeente Stichtse Vecht over de gestage verhoging van de maximumsnelheid op de A2 ter hoogte van Maarssen. 'Als je wilt zien hoe de overheid het vertrouwen van burgers verknalt, dan moet je hier wezen', verwoordt hij de gevoelens van de gemeenteraad, die in zijn geheel (inclusief de VVD) tegen verhoging van de maximumsnelheid boven 100 kilometer per uur stemde. Binnenkort is dat 24 uur per dag 130 km per uur. En dat is allemaal de schuld van minister Schultz van de VVD. Dat klopt, want onder haar verantwoordelijkheid vindt dat oprekken plaats, terwijl er andere afspraken met de gemeente waren gemaakt. En dus verliest de burger zijn vertrouwen in de politiek.

Maar laten we niet vergeten dat het diezelfde burger is die het geen zier interesseert hoe het een ander vergaat, zolang zijn eigen kortetermijnbelang maar wordt gediend. En dat laatste doet de politiek, zeker in verkiezingstijd, graag.

Als de Nederlander iemand moet wantrouwen, is het zichzelf.

Pierre de Vogel, Amstelveen

Minister van Verkeer Melanie Schultz onthult het 130 kilometerbord in 2012.Beeld anp

Schade door aardgaswinning

Mooi dat de rechter de NAM aansprakelijk heeft gesteld voor de materiële en geestelijke schade als gevolg van de aardgaswinning (Ten eerste, 2 maart).

Tegelijkertijd wel jammer dat de grootste schuldige, minister Henk Kamp, die vanaf de eerste schokken en scheuren jarenlang heeft volgehouden dat het volslagen onmogelijk was dat de bevingen iets te maken hadden met aardgaswinning, ondertussen mooi weer speelt en in het geheel niet door deze zaak geraakt schijnt te worden. Als Kamp destijds meteen adequaat had gereageerd - bijvoorbeeld door een wetenschappelijk onderzoek te laten uitvoeren - dan was de schade (de materiële, maar ook de geestelijke) op geen stukken na zo hoog opgelopen als nu het geval is. Bovendien had men, als er eerder was gereageerd, beter en geleidelijker de aardgaswinning kunnen afbouwen.

Het is zelfs helemaal niet ondenkbaar dat er na 15 maart nog een nieuwe ambtsperiode in zit voor deze hoofdrolspeler in het Groningse aardgasdrama.

Bart Doets, Hilversum

Minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens het Tweede Kamerdebat over mijnbouw en gaswinning, 15 februari 2017.Beeld anp

Scheuren

'NAM ook aansprakelijk voor 'scheuren in ziel'' kopt de krant (Ten eerste, 2 maart). Dat vond ik wel grappig want de NAM wordt noch van de scheuren in het zichtbare materiële noch van de scheuren in het onzichtbare immateriële warm of koud. 'Toon maar eens aan dat jouw zielsscheuren van de boringen komen, want die scheuren in jouw huis komen ook niet van de boringen.'

We moeten als oplossing van dit probleem kijken naar de machtsverhoudingen tussen staat en multinationals. De burger zal nog schrikken als hij gaat beseffen dat de staat in dit verband niets te vertellen heeft.

Sicco de Jong, Zuidlaren

Kloof

Ivar Staal stelt dat het voor hem als invidu een onbegonnen opgave is om het heft in eigen hand te nemen en er alles aan te doen om een brug te bouwen naar een maatschappij waarvan hij steeds verder vervreemd raakt (O&D, 1 maart).

Hij zou deze kloof kunnen dichten door bijles te geven aan allochtone kinderen met een taalachterstand of door zich aan te melden als vrijwilliger bij de voedselbank. Op deze manier kan hij strijden tegen de middelmatigheid zonder dat dit hem elitair maakt. Zo worden de tegenstanders van de elite gehoord en hoeft Ivar Staal niet in strijd te blijven met zijn geweten.

Jakob Beentjes (4vwo), Velp

Tip voor Asscher

Lodewijk Asscher wil het gebruik en niet het bezit van de auto belasten. Dat kan: schaf de wegenbelasting af en haal de inkomsten die de overheid dan misloopt terug door de accijns op benzine te verhogen. Dan wordt niet het bezit, maar het gebruik belast.

Willem Dekker, Best

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden