Politieke correctheid bedreigt de PvdA

Volgens partijvoorzitter Van Hulten vertonen de media ‘racistische trekjes’ in het debat over de nieuwe allochtone raadsleden. Als bewijs voert hij onder anderen Paul Witteman aan....

Philippe Remarque

Als een PvdA-voorzitter zulk zwaar geschut inzet, nog wel tegen een huiseigen VARA-coryfee, moet er iets aan de hand zijn. De sociaal-democraten zitten flink in hun maag met het relletje over de uitlatingen van Wouter Bos.

De PvdA-leider had de fout begaan eerlijk toe te geven dat hij wel wat problemen verwachtte met de vele onervaren raadsleden. Die zijn op grond van veelal etnisch gekleurde voorkeurstemmen in de raad gekomen, soms ten koste van kandidaten die door de PvdA hoger op de lijst waren gezet.

De uitspraak was ingebed in een enthousiast verhaal over de allochtone kiezers en politici. Maar Het Parool bracht hem op de voorpagina speciaal onder de aandacht. Meteen beschuldigden enkele allochtone PvdA-raadsleden Bos van discriminatie. Sindsdien ontkent de partijleiding uit alle macht dat er een probleem zou zijn.

In werkelijkheid brengt de immense populariteit van de PvdA onder de allochtone kiezers een reeks problemen aan het licht. Ten eerste is het voor alle partijen moeilijk gekwalificeerde mensen te vinden voor het werk in de gemeenteraad, dat veel tijd kost en weinig geld oplevert.

Ten tweede is het onwennig voor het partijkader dat voorkeurstemmen de vroeger onaantastbare volgorde van de kandidatenlijst zo makkelijk in de war kunnen gooien. Die rechtstreekse band met de kiezer versterkt de democratie, is de opvatting van nu. Bij de Tweede-Kamerverkiezingen worden de voorkeurstemmen alweer belangrijker. Maar een consequentie is dat het blokbelang van bepaalde bevolkingsgroepen het dan soms wint van de partijlijn.

Ten derde heeft de PvdA heel wat problemen achter de rug met allochtone raadsleden. Er waren schandaaltjes met cliëntelisme in wijken als de Bijlmer, compleet met royementen. Het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA waarschuwt in een handboek onder het kopje ‘cultuurverschillen’ dat allochtone raadsleden zich vaker dan gemiddeld afsplitsen, omdat ze een zwakke band met het PvdA-gedachtegoed hebben. In de vorige periode splitste een op de tien allochtone PvdA-raadsleden zich af. Bij de autochtone PvdA-raadsleden was dat één op de honderd.

Ten vierde is er binnen de PvdA een debat ontbrand over de vraag of al die allochtone kiezers ook een afzwakking zullen afdwingen van Bos’ stevige toon in het integratiedebat. Bos ontkent dit. Maar PvdA-denker René Cuperus van de Wiardi Beckman Stichting maakt zich er openlijk zorgen over. Hij vreest dat de PvdA nu zal terugvallen in de politieke correctheid van vóór Pim Fortuyn.

Het debat van de laatste dagen versterkt zijn gevoel: allochtone raadsleden die Bos van discriminatie betichten, de ontkenning van problemen die wel degelijk spelen en een partijvoorzitter die het racisme-verwijt van stal haalt als de media doorvragen. In de Tweede Kamerfractie van de PvdA was men gisteren dan ook weinig gelukkig met de interventie van Van Hulten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden