Politiek zwaargewicht met kennis van lobby

Hengelo heeft met burgemeester F. Kerckhaert een 'zware figuur' binnengehaald. De oud-VNG-directeur kent het lobbycircus in Den Haag van dichtbij....

HENGELO zocht een 'zware figuur die de weg in Den Haag kent'. Met F. Kerckhaert, tien jaar lang directeur van de gemeentelijke lobbyvereniging(Vereniging Nederlandse Gemeenten), heeft de stad gekregen wat ze wilde: iemand die niet alleen het reilen en zeilen van gemeenten kent, maar ook uitstekend de weg weet in het Haagse lobbycircus.

De Zeeuw Kerckhaert (50) studeerde sociale wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Brabant. Hij begon zijn bestuurlijk-politieke loopbaan in Arnhem, waar hij van 1982 tot 1988 voor het CDA in de gemeenteraad zat, de laatste twee jaar als fractievoorzitter. Op zijn 38ste werd hij wethouder.

Kerckhaert roerde zich in de Arnhemse gemeenteraad; hij stond te boek als ambitieus. Die ambitie bracht hem in 1990 bij de VNG, waar hij tien jaar lang een van de drie directeuren was. Als VNG-directeur sociale zaken lag Kerckhaert regelmatig overhoop met de staatssecretarissen Ter Veld en Wallage over de Bijstandswet en de decentralisatie van de gehandicaptenvoorzieningen naar de gemeenten.

Kerckhaert pleitte meer dan eens voor drastische vereenvoudiging van de Bijstandswet, vooral op het gebied van samenlevingsvormen, en voor meer beleidsvrijheid voor gemeenten. Hij hamerde er voortdurend op dat gemeenten een centrale rol moesten vervullen in de sociale zekerheid. Daarmee stond hij lijnrecht tegenover de vakbonden en de werkgevers.

Kerckhaert, van huis uit katholiek, is een prominente CDA'er. Hij zat in verschillende commissies van de partij en werd in 1994 zelfs genoemd als nieuwe partijvoorzitter. Dat werd toen Hans Helgers.

Kerckhaert behoort net als Helgers en de Brabanste CDA-gedeputeerde Van Geel tot de groep 'jongere' CDA'ers die waarschijnlijk allang tot hogere functies waren geroepen als de partij niet in de oppositie verzeild was geraakt.

Hengelo is blij met Kerckhaert, die bovenaan het lijstje van de vertrouwenscommissie stond. Hij is de opvolger van W. Lemstra, ook al een bestuurlijk zwaargewicht.

Alhoewel de PvdA bij de laatste verkiezingen meer zetels haalde, is Hengelo van oudsher een CDA-bolwerk. Het is ook de enige grote stad in Overijssel die een CDA-burgemeester heeft.

Met de benoeming van Kerckhaert lijkt de 'dubbelstad-discussie' over de fusie tussen Hengelo en Enschede - Hengelo was pertinent tegen - voor de komende jaren verstomd. Al houden ze er in Twente wel rekening mee dat Hengelo niet Kerckhaerts eindstation is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden