Politiek vol lof over koningin

Met een feestelijke bijeenkomst in de Haagse Ridderzaal hebben kabinet, senaat en Tweede Kamer zaterdag het regeringsjubileum van koningin Beatrix gevierd....

ANP

In toespraken van onder anderen Balkenende, Tweede-Kamervoorzitter Weisglas en senaatsvoorzitter Timmerman-Buck werd vol lof gesproken over de grote inzet die de vorstin de afgelopen 25 jaar aan de dag heeft gelegd om midden in de samenleving te staan en betrokken te zijn bij nationale vreugde of verdriet. Vooral de manier waarop Beatrix het koningschap invult heeft volgens de sprekers de verbondenheid in de samenleving steeds versterkt.

Premier Balkenende prees de koningin omdat ze in staat is boven de partijen te staan en tegelijkertijd tussen de mensen. Hij prees verder haar inzet voor verdraagzaamheid in de Nederlandse samenleving en een verenigd Europa. De majesteit is volgens hem dan ook een ‘uitmuntende’ Nederlands vertegenwoordiger in het buitenland.

Ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer prezen de vorstin. Tweede-Kamervoorzitter Weisglas schetste haar als een ‘perfecte vakvrouw’. ‘Uw inhoudelijke bijdrage dwingt respect af.’ Senaatsvoorzitter Timmerman-Buck wees op het respect dat de koningin steeds met haar optredens afdwingt. ‘Dit, en uw gave harten te winnen, doet een klein land groot zijn.’

Bij de feestelijke bijeenkomst, die werd omlijst met vrolijke muziek, waren ook vertegenwoordigers van de Nederlandse Antillen en Aruba aanwezig. Net als anderen uitten zij hun waardering met een geschenk in een kast in de Ridderzaal. Dat deden ook enkele van de vele 25-jarige burgers die samen met Kamerleden de bijeenkomst bijwoonden. Een koor van Kamerleden zong twee coupletten van het Wilhelmus.

Koningin Beatrix kreeg aan het einde van de viering vijf speciale postzegels uitgereikt die ter ere van haar regeringsjubileum worden uitgebracht in het hele koninkrijk. De zegels hebben een zilveren rand en zijn iets groter dan gebruikelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden