Politiek statement

'Een verhaal dat verteld moest worden', noemde Warwick Thornton zijn film Samson & Delilah. Het fraaie, vrijwel woordenloze debuut van de Australische regisseur speelt zich af in een armoedige Aboriginalgemeenschap in de woestijn rond Alice Springs. Het is een desolate plek. Een paar huizen met een golfplaten dak, een gemeenschappelijke auto, een telefoon - meer is er niet. Geen wonder dat de jonge Samson benzine snuift, een verslaving die hem afwisselend agressief en apathisch maakt. Zijn band met zijn buurmeisje Delilah is het enige lichtpunt in zijn leven, maar of de twee verloren tieners elkaar zullen kunnen redden, is de vraag.

Samson & Delilah schetst een wrang beeld van een hedendaagse gemeenschap van Aboriginals, die kampt met grote armoede en verslavingsproblematiek, en nog altijd lijdt onder de gevolgen van jarenlange onderdrukking. Maar ondanks alle ellende gloort er tegen het einde van de film een sprankje hoop. Thornton, zelf een Aboriginal, weet sterke acteerprestaties te halen uit zijn acteurs, stuk voor stuk amateurs die het leven dat ze naspelen goed kennen. Thorntons eigen broer, ook in het echte leven een alcoholistische zwerver, kreeg een opvallende bijrol.

'Of mijn film politiek is? Het simpele feit dat ik er ben, is al een politiek statement. De Australische autoriteiten hebben door de jaren heen op zo veel manieren geprobeerd van ons af te komen, dat iedere nog levende Aboriginal politieke betekenis heeft.'

Samson & Delilah (Warwick Thornton, 2009)

WDR, 23.15 uur

Taking Lives

(D.J. Caruso, 2004.) De mooie FBI-agente Scott (Angelina Jolie) versterkt het politiekorps van Montreal bij de jacht op een seriemoordenaar die de identiteit van zijn opeenvolgende slachtoffers overneemt. Scott gaat af op haar intuïtie, maar die blijkt niet feilloos. Voor een niet bijzonder originele genrefilm heeft Taking Lives een sterk stel acteurs weten aan te trekken: naast Jolie onder anderen Ethan Hawke, Kiefer Sutherland en Gena Rowlands. De muziek van Philip Glass en de regie van D.J. Caruso zijn stijlvol. Jammer dat de plot zo doorzichtig is.

Net 5, 20.30 uur

Pitch Black

(David Twohy, 2000). Vlotte sciencefictionthriller met actieheld Vin Diesel als gevaarlijke crimineel die het opneemt tegen buitenaardse monsters. Volgens sommigen een onderschat pareltje in het genre. Knap is in elk geval hoe regisseur Twohy van een laag budget het beste wist te maken.

RTL 7, 22.30 uur

Pauline Kleijer

Regisseur

Warwick Thornton

(Samson & Delilah) in een interview in de Volkskrant

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden