Politiek statement of vet doen voor je matties
Marokkaanse jongeren veroorzaakten ongeregeldheden bij een voetbalduel. Waarom? Uit protest of voor de lol?..
De ongeregeldheden bij de voetbalwedstrijd Jong Oranje tegen Jong Marokko waren een sociaal protest, zegt Mohammed Allach, technisch directeur van de voetbalclub VVV uit Venlo en voorzitter van de stichting Maroqui Stars, die zich inzet voor Marokkaanse jongeren. ‘Het was een politiek statement, een collectieve uiting van onvrede.’
Ook het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland verklaart in soortgelijke bewoordingen de chaos waarin het duel ontaardde. Allach wijst erop dat er fluitconcerten waren tijdens het Nederlandse volkslied en dat een Marokkaan in het Nederlandse tenue werd uitgefloten.
Hij zegt niet verbaasd te zijn dat groepen die het gevoel hebben te worden buitengesloten van de maatschappij bepaalde excessen veroorzaken.
Het stadion van Willem II in Tilburg was grotendeels gevuld met Marokkanen die een goedkoop kaartje hadden gekocht. Jong Marokko speelde eigenlijk een thuiswedstrijd.
Al tijdens de oefenwedstrijd renden enkele Marokkaanse supporters op het veld rond. Na afloop van het treffen bestormden honderden fans de grasmat, gooiden met stoeltjes en sloopten de doelen en reclameborden. De aanwezige stewards werden belaagd.
Marokkaanse jongeren in de Amsterdamse stadsdelen Slotervaart en Osdorp gissen naar verklaringen voor de rellen. Ze noemen ‘trekken van aandacht’, ‘groepsgedrag’ en ‘vet doen voor je matties, je vrienden’ of weten het gewoonweg niet.
Geen van deze jongens zegt dat het een protest was uit maatschappelijke onvrede. Anders hadden zij het moeten weten. Juist Amsterdam-West kampt in grote mate met Marokkaanse probleemjongeren.
Toch meent Jan Jansen, directeur van het W.H.J. Mulier-instituut, dat onderzoek doet naar allochtonen in de sport, dat de uitbarsting in Tilburg te maken had met de problemen die Marokkaanse jongeren in de maatschappij ondervinden. Het stadion was slechts de toevallige locatie waar het geweld uitbrak.
Dat verklaart volgens Jansen ook de grote belangstelling van Marokkanen voor de wedstrijd. ‘Marokkanen worden steeds aangesproken op hun roots. Daarom zijn ze er veel mee bezig. Het is niet zo gek dat ze zich met het Marokkaanse team identificeren.’