Politiek Serviijkt uit crisis

Servische politieke partijen zijn gisteren onverwacht een stap dichter bij een oplossing gekomen voor de al twee maanden durende politieke crisis....

Van onze correspondent Olaf Tempelman

De internationale reacties op een door Milosevic' partijgenoten ondersteunde regering getuigen van bezorgdheid. Gevreesd wordt dat het op een laag pitje zetten van de betrekkingen met het Joegoslaviribunaal, dan wel het actief ondersteunen van verdachten die zich nu reeds in de Scheveningse gevangenis bevinden - Milosevic zelf niet in de laatste plaats - voorwaarde is geweest voor de socialistische steun.

Een vertegenwoordiger van Kostunica's partij had vorige week in Brussel echter te horen gekregen dat de Europese Unie weliswaar niet bij socialistische regeringssteun staat te juichen, maar deze constructie ook niet zal blokkeren.

Een van de redenen daarvoor is dat er weinig andere uitwegen zijn uit de Servische crisis. Kostunica is er niet in geslaagd tot een vergelijk te komen met de hervormers rond de vermoorde premier Djindjic.

In de huidige oplossing worden de ultranationalistische Radicalen, de winnaars van de parlementsverkiezingen van 28 december, in ieder geval buiten de regering gehouden. Desalniettemin lijkt onder de nieuwe Servische regering - als deze de komende dagen daadwerkelijk tot stand komt - een koerswijziging in nationalistische richting onvermijdelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden