Opinie

'Politiek, richt je op de jongere!'

De ingezonden brieven van maandag 5 december

null Beeld anp
Beeld anp

Brief van de dag: Politiek, richt je op jongeren

Ook ik was onder de indruk van het prachtige pleidooi van Jan Terlouw voor een duurzame toekomst en een herstel van vertrouwen. Vooral de uitspraak dat 'we het toch allemaal doen voor jongeren' voelde als een verademing. In een tijdperk waarin 'de boze burger' centraal staat en partijen zich vooral richten op het grote electoraat der ouderen, treft mij vaak een gevoel van leegte. Als iemand mij nu zou vragen op wie ik in maart zou moeten stemmen, zou ik geen idee hebben en in mijn omgeving worstelen veel jongeren met hetzelfde probleem.

GroenLinkser Jesse Klaver of D66'er Alexander Pechtold zijn niet de personen waar ik als jongere warm voor loop. Klaver is vooral bezig met het uitventen van zijn eigen levensverhaal, terwijl Pechtold zich meer lijkt te richten op het pluche dan op de verkiezingen. Natuurlijk heeft het afschaffen van de basisbeurs door deze progressieve partijen de situatie niet bepaald verbeterd.

Bernie Sanders en Jan Terlouw hebben bewezen dat jongeren wel degelijk geïnteresseerd kunnen raken in politiek. Spreek dus als progressieve partij niet over het vormen van een brede volkspartij, maar profileer je als een beweging die zich richt op de jongeren en hún toekomst, want dat is precies wat jongeren vandaag de dag missen in de politiek.

Alex Mazereeuw, student politicologie aan de UvA.

Zeurderige bejaarde?

Al langere tijd erger ik mij aan de joviale benadering op straat door onder andere verkopers van krantenabonnementen. Mijn ergernis weet ik aan het leeftijdsverschil of andere generatie en vroeg mijzelf dan af: 'Ben ik (69 jaar) inmiddels ook zo'n zeurderige bejaarde geworden?' Dank zij het artikel 'De nieuwe beleefdheid' van Julien Althuisius, weet ik nu, dat ik mij wat dat betreft, geen zorgen hoef te maken!

Willem Hoogstede, Amsterdam

Signaal

Frans Rampen geeft commentaar op mijn opinieartikel 'Veel te veel medische zorg is overbodig' (O&D, 30 november). Dit commentaar verdient repliek.

1. Als oorzaak van de stijgende kosten noemt hij, evenals de minister van VWS, technologische ontwikkelingen en nieuwe dure medicijnen. Het eerste is moeilijk meetbaar maar wel noodzakelijk. Het tweede is onjuist. De uitgaven voor geneesmiddelen steeg de laatste twee jaar respectievelijk met 150 en 200 miljoen euro. Dat is een kleine 4 procent op jaarbasis. In de VWS-begroting voor 2017 wordt een bedrag van 4.840 miljoen euro opgevoerd. Dat is 10,5 procent van de jaarlijkse uitgaven in het kader van de Zvw (Zorgverzekeringswet).

2. Cijfers betreffende doorsturen van patiënten naar de tweede lijn kunnen niet worden vergeleken met het buitenland. Daar is een andere registratiemethode. Veel patiënten gaan rechtstreeks naar de medisch specialist.

3. Ja, de afgelopen 30 jaar verdienden cardiologen en radiologen verhoudingsgewijs veel te veel. De verandering nu heeft slechts marginale invloed op het BKZ 2017 (Budgettering Kader Zorg).

4. Dat zorgverzekeraars er alleen zijn voor declaraties is kortzichtig. Juist deze instanties staan dicht bij zorgconsumenten en hulpverleners. Daardoor zouden ze een speler kunnen zijn in de kostenbeheersing van de intramurale zorg (circa 25 miljard euro op jaarbasis).

Frans, mijn opinieartikel was meer bedoeld als een signaal naar alle betrokkenen in de zorg dat we samen moeten streven naar noodzakelijke zorg om verdere stijging van zorgkosten te beheersen en het budget te besteden aan die patiënten die dat nodig hebben. Het was niet mijn bedoeling om nu al een financieel exposé te geven. Een goed plan levert meer op dan klein bier.

Jan F. Groeneveld, oud-algemeen chirurg, Emmen

GeenPeil

GeenPeil wil de Tweede Kamer in. Het zou de partij sieren als wij in een referendum ja of nee kunnen zeggen of wij dat wel willen.

Hans van Noord, Utrecht

Brievenbustouwtje

Ik vrees dat Jan Terlouw wel gelijk heeft met zijn zorg over onze huidige samenleving. Vroeger hadden we brievenbustouwtjes, nu hebben we brievenbusfirma's. En daar zit inderdaad wel een héél andere filosofie achter.

Gerrit Mooi, Meppel

Meerderheidscultuur

Dank je Ruud Koopmans voor deze verhelderende analyse 'Meerderheidscultuur verdient ook alle steun'. Precies onder woorden gebracht waar het probleem van de polarisatie zijn wortels vindt. Iedereen verdient het dit artikel te mogen lezen.

An van der Vleuten, Bladel

undefined

Advertentie

Soms als ik de Volkskrant lees, moet ik lachen. Dan weet manlief: Sylvia Witteman. Als ik haar columns lees, beleef ik het vaak als een film en zie ik haar voor me, vooral op de fiets, in ieder geval druk doende.

Zo ook zaterdag 3 december, maar nu zag ik mezelf.

Precies 39 jaar geleden, op zaterdag 3 december 1977 plaatste ik een advertentie in de Volkskrant: Vr., 28.jr., leuk werk, etc. houdt van muziek etc. etc., zoekt man etc.

Tientallen brieven, met en zonder foto, kwamen er dagelijks binnen van de Volkskrant. Op 23 december had ik om 20.00 uur een afspraak in Amsterdam met een man, leraar Engels, van 31 jaar. Gewoon, bij hem thuis, nog net geen touwtje.

Ik bleef slapen en we vieren volgend jaar op 23 december ons 40-jarig jubileum.

Maria Platvoet, Almere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden