Politiek ontzet na verlies militairen

Donderdag trad generaal Van Uhm aan als Commandant der Strijdkrachten, vrijdag sneuvelt zijn zoon...

Van onze verslaggever Theo Koelé

DEN HAAG In de ministerraad is geëmotioneerd gereageerd op het bericht dat opnieuw twee Nederlandse militairen zijn omgekomen in Uruzgan. Premier Jan Peter Balkenende en minister Eimert van Middelkoop van Defensie spraken vrijdag over grote verslagenheid. Tal van bewindslieden hadden generaal Van Uhm, wiens zoon een van de gesneuvelden is, een dag eerder nog de hand geschud op het Binnenhof. Daar trad de generaal aan als Commandant der Strijdkrachten (CDS), ’s lands hoogste militair.

Een groter contrast tussen de ceremonie op het Binnenhof en de onheilstijding van gisterochtend is niet denkbaar, zei Van Middelkoop (ChristenUnie), die samen met Van Uhms plaatsvervanger Meulman het tragische nieuws bekendmaakte. Dat gebeurde nadat de families van de twee doden en de twee zwaargewonden militairen op de hoogte waren gebracht. De minister heeft CDS Van Uhm gevraagd zich nu volledig te concentreren op het verwerken van het persoonlijk verlies.

‘Twee families maken het ergste mee wat een mens kan meemaken, namelijk een kind verliezen’, zei premier Balkenende op zijn wekelijkse persconferentie. De tragedie weerhoudt Nederland er niet van de Uruzgan-missie ‘sterk en eensgezind’ voort te zetten. Tot dusverre heeft die missie zestien Nederlandse militairen het leven gekost.

De jongste aanslag met een bermbom gebeurde op een moment dat een verkenningseenheid terugkeerde van een missie. Bermbommen, IED’s in militair jargon, vormen een permanente bedreiging voor Nederlanders, andere militairen van de ISAF-stabilisatiemacht, en burgers. ‘We zijn in staat om een groot gedeelte van de IED-dreiging weg te nemen, maar het gevaar is nooit helemaal uit te sluiten’, aldus generaal Meulman.

Van Middelkoop schetste eerder deze week in de Tweede Kamer nog een tamelijk rooskleurig beeld van de situatie in Uruzgan, althans dat deel dat de Nederlanders tot hun invloedssfeer rekenen. In en om de Baluchi-vallei en Deh Rawod, waar de afgelopen maanden veelvuldig gevochten werd, is het business as usual, zei de bewindsman. Hij verwierp verzoeken vanuit de oppositie om mariniers en tanks in te zetten, ter versterking van de huidige troepenmacht.

Defensie heeft wel besloten tijdelijk een extra ‘wachtpeloton’ (dertig tot veertig militairen) te sturen. Zij worden ingezet om de Nederlandse kampementen te bewaken totdat Slowaakse troepen die taak op zich zullen nemen, naar verwachting in het najaar. Dankzij de komst van het wachtpeloton kunnen meer troepen de poort uit om, zoals Van Middelkoop het noemde, de situatie te ‘consolideren’.

Het condoleanceregister dat het ministerie van Defensie op internet opende voor de gesneuvelde soldaat der eerste klasse Mark Schouwink en eerste luitenant Dennis van Uhm stroomde vol met reacties van (oud-)collega’s, families van uitgezonden militairen, politici en vele anderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden