Politiek ontstemd over De Mols pestprogramma

HILVERSUM (ANP) - De jongste plannen van John de Mol voor een treitershow zijn zaterdag met afkeuring ontvangen in politiek Den Haag. ,,Een volgende stap in de wansmaak'', oordeelde het Tweede Kamerlid B. Bakker van D66. ,,Waar ligt de grens van deze man?'', vraagt F. Vergeer zich af namens de SP-fractie.

Zaterdag bleek dat De Mol voor zijn omroep Talpa een programma ontwikkelt waarin een groep mensen minstens een jaar in een villa wordt afgezonderd met de opdracht elkaar weg te pesten. De grootste treiteraar die uiteindelijk overblijft, krijgt de villa waarin het programma zich afspeelt en een grote som geld.

,,Het is een vrij land, mensen kunnen zelf bepalen of ze hier naar willen kijken'', zei D66-parlementarier Bakker. ,,Maar in termen van goede smaak sta ik niet te juichen''. F. Vergeer van de SP omschrijft De Mol als ,,marktleider als het gaat om het exploiteren van slechte eigenschappen van mensen''.

CDA-staatssecretaris Wijn

CDA-staatssecretaris Wijn vindt het verwerpelijk. ,,Kinderen die het zien, gaan denken dat het loont om te pesten", zei hij voor BNR Nieuwsradio. ,,Als dit uitgezonden wordt om half negen 's avonds en kinderen van 10, 11 en 12 jaar die nog wakker zijn zien het, dan vind ik dat niet deugen.'' Maar Wijn benadrukt dat het niet mogelijk is om De Gouden Kooi te verbieden, onder verwijzing naar de vrijheid van meningsuiting.

Voor Radio 2 noemde PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink het programma-idee ook al verwerpelijk en onsmakelijk. Ook zij denkt dat het vooral een slecht voorbeeld voor kinderen zal geven. Ze gaat met andere mediaspecialisten in de Kamer overleggen of er iets tegen te doen is. Volgens de Telegraaf gaat De Gouden Kooi deze zomer van start.

Miljoen euro

Voor het programma, dat als naam De Gouden Kooi krijgt, worden tien mensen opgesloten in een villa van 1 miljoen euro. Hun pogingen elkaar weg te pesten worden geregistreerd door camera's. De kandidaten moeten het spel minstens een jaar volhouden.

Het is nog niet bekend wanneer het programma precies kan worden uitgezonden. ,,Het huis waar dit zich gaat afspelen moet nog worden gezocht'', aldus de woordvoerder van Talpa. Als er eenmaal een geschikte villa is gevonden, zou De Gouden Kooi op korte termijn op televisie kunnen worden uitgezonden. ,,John de Mol heeft met Talpa natuurlijk een eigen zender waarop het snel gebracht kan worden'', aldus de woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden