Commentaar
'Politiek moet toontje lager zingen over treinproblemen'
Politici vertolken op hoge toon de nationale woede over de problemen op het spoor. Nu de hand in eigen boezem nog, schrijft Volkskrant-redacteur Raoul du Pré.
NS en ProRail kunnen weinig goed meer doen. Alweer liep het mis na de eerste sneeuw. Alweer stonden reizigers op koude perrons te wachten, verstoken van reisinformatie. En alweer vloog NS meteen ProRail in de haren: dáár slagen ze er maar niet in het spoornetwerk sneeuwbestendig te maken.
De reactie van de politiek op de spoorperikelen is zo voorspelbaar dat het onderhand vervelend begint te worden. Verontwaardiging, Kamervragen, spoeddebat, de roep om ingrijpen bij NS en ProRail: alles om te laten zien dat de woede van de ge-strande reizigers heus gehoord is in Den Haag.
Al die politieke ophef zou beter te verteren zijn als de overheid niet zelf zoveel boter op het hoofd had. Het was de politiek die de oude NS uit elkaar trok met de belofte dat het efficiënter en klantvriendelijker zou worden op het spoor. Het was de politiek die jarenlang te weinig investeerde in het onderhoud van rails, wissels, bovenleidingen en stations. Ook het regeerakkoord van CDA en VVD heeft veel meer aandacht voor 'supersnelwegen', extra rijstroken en harder rijden dan voor een goed openbaar vervoer. Sterker: het spoor levert 210 miljoen euro in.
Zo heeft de politiek alle reden een toontje lager te zingen. Verontwaardiging is niet vrijblijvend. De vorige minister liet de door sneeuw veroorzaakte spoorcrisis van 2009 evalueren door het bureau Twynstra Gudde. Tweede Kamerleden besteedden destijds niet veel aandacht aan de uitkomsten, maar die waren wel helder: een beter spoor kost geld en is dus ook een verantwoordelijkheid van de politiek. Politici die ook nu weer graag refereren aan Zwitserland, 'waar het spoor wél tegen een vlokje sneeuw kan', krijgen een koekje van eigen deeg van de onderzoekers: 'Zwitserland kiest al jaren voor een spoorsysteem dat het altijd doet, is gedreven om de trein altijd te laten rijden en is ook bereid daarvoor te betalen.' Die vaststelling verdient nu echt meer aandacht in het nationale spoordebat. En niet alleen op de dagen dat het sneeuwt.
Raoul du Pré is politieke redacteur van de Volkskrant.