Politiek mag zich graag bemoeien met sport, zeker als het slecht gaat

AMSTERDAM Mocht Argentinië vanavond door Duitsland worden uitgeschakeld in de kwartfinales van het WK, is dat niet minder dan een nationale ramp in het voetbalgekke land....

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Hoe anders is het de Franse nationale voetbalploeg tot nu toe vergaan na zijn roemloze aftocht uit Zuid-Afrika. President Nicolas Sarkozy riep Les Bleus direct na hun uitschakeling op het WK uit tot een zaak van nationaal belang en verordonneerde spits Thierry Henry langs te komen om het Franse echec uit te leggen. En ook bondscoach Raymond Domenech moest afgelopen woensdag tekst en uitleg geven over het rampzalige WK bij een commissie van het Franse parlement.

Kansloos
Nog bonter heeft de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan het gemaakt: omdat Nigeria in de eerste ronde van het WK kansloos werd uitgeschakeld, mogen de Super Eagles de komende twee jaar niet meer in actie komen op internationale voetbaltoernooien. Ook wil Jonathan de nationale ploeg reorganiseren en de financiën van de Nigeriaanse voetbalbond onder de loep nemen.

FIFA-chef Sepp Blatter is uiterst ongelukkig met de bemoeienissen van Sarkozy en Jonathan en dreigt met maatregelen. De wereldvoetbalbond heeft strenge regels die verbieden dat nationale overheden zich bemoeien met de eigen voetbalploeg of -bond, juist omdat boze en teleurgestelde leiders nogal eens de neiging hebben gehad deze aan te pakken.

Neem de spelers van Ivoorkust die drie dagen werden opgesloten in een strafkamp na hun ondermaatse prestaties op de Afrika Cup van 2000. Daar werden ze gedwongen marsen te lopen en patriottistische teksten te declameren om zo een lesje ‘burgerlijke verantwoordelijkheden’ te krijgen. Vervolgens werden de spelers naar de hoofdstad Abidjan gebracht waar ze door dictator Robert Guei de huid werd vol gescholden.

Zweepslagen
Beroemd zijn ook de ontberingen van de voetballers van Irak, die op last van Uday, de zoon van de Iraakse dictator Saddam Hussein, werden gemarteld nadat zij belangrijke kwalificatiewedstrijden voor de WK’s van 1994 en 1998 hadden verloren. De spelers kregen zweepslagen, moesten blootsvoets tegen een betonnen bal aantrappen of werden gedwongen in een bak met rioolwater te springen.

Zo ver ging de Sovjet-dictator Jozef Stalin niet. Maar ook hij toonde zijn grote ongenoegen nadat de voetbalploeg van de Sovjet Unie op de Olympische Spelen van 1952 werd uitgeschakeld door het gehate Joegoslavië van communistenleider Josip Tito. De Russische bondscoach en enkele sterspelers werden op non-actief gezet, de wedstrijd totaal verzwegen in de officiële berichtgeving over de Spelen en alle Sovjet-media kregen opdracht hun foto’s en beelden van het duel tegen Joegoslavië te vernietigen.

En wat te denken van nazi-dictator Adolf Hitler? De Führer verbood in 1942 het Duitse voetbalelftal zelfs helemaal nadat die Mannschaft, uitgerekend op Hitlers eigen verjaardag op 20 april, verpletterend was verslagen door Zweden.

Maar er is gelukkig soms ook goed nieuws: de alom gevreesde strafmaatregelen van dictator Kim Jong-il is de Noord-Koreaanse ploeg, dat liefst 12 doelpunten op het WK te incasseren kreeg, bespaard gebleven. Bondscoach Kim Jong-hun en zijn spelers werden dinsdag bij terugkeer uit Zuid-Afrika juist warm onthaald door familieleden en supporters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden