Politiek is op milieugebied bijziend geworden

De oproep van een groep grote ondernemers aan de formateur om in de volgende kabinetsperiode meer aandacht te besteden aan natuur- en milieu, bewijst dat de politiek gevaarlijk bijziend is geworden, constateert Yoeri Albrecht....

We rijden met zijn allen in volle vaart op een grote ecologische ramp af en niemand wil of kan een ruk aan het stuur geven. Er verdwijnen op het moment meer levensvormen dan tijdens de grote crises aan het eind van het tijdperk van de dinosaurussen. Dat betekent dat een veilige en gezonde toekomst van onze kinderen in gevaar is. Toch gebeurt er weinig. Het economisch systeem wordt niet veranderd. We belasten nog steeds arbeid in plaats van grondstoffen. Een onbespoten appel is nog altijd duurder dan een gifappeltje en de vervuiler betaalt meestal niets. Dat doet de belastingbetaler of het nageslacht. Maar de bestuurders van onze maatschappij kijken de andere kant op. De politiek lijkt het onderwerp te hebben opgegeven.

Maar er is iets nieuws aan de hand. Sinds kort is het het bedrijfsleven dat bij politiek en overheid aandringt op daadkracht. Eind november riepen 25 grote Europese bedrijven onder de aegis van The Prince of Wales’s Business & the Environment Programme de voorzitter van de EU, Manuel Barroso, op om meer aan de klimaatsverandering te doen, om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, om verder te denken dan 2012 als het Kyoto-protocol over de uitstoot van broeikasgassen afloopt.

Gisteravond riep een groep van grote Nederlandse bedrijven waaronder KLM en ABN Amro onder leiding van milieuorganisatie IUCN de formateur en de politieke partijen op de komende kabinetsperiode meer aandacht te besteden aan de bescherming van de natuur. Duurzaam ondernemen moet worden beloond. De parameters van onze economie moeten door de overheid zo in elkaar worden gezet dat vervuilen niet loont.

Het opvallende daarbij is dat het bedrijfsleven een langere tijdshorizon heeft dan de politiek. Het is niet vreemd dat het grote bedrijfsleven soms ver vooruit kijkt. Grote investeringsbeslissingen vragen soms een horizon van 20 jaar of meer. Zorgelijker is het dat de politiek bijziend is geworden. Een tijdsplaning van vier jaar lijkt al veel gevraagd in een klimaat waarin kabinetten en politici een omlooptijd hebben van enkele jaren. Het systeem van steeds snellere verkiezingen maakt regeren met visie bijna onmogelijk. Politici worden steeds meer gezien als wegwerpartikelen. Goed functionerende Kamerleden sneuvelen door de verslaving aan nieuwe gezichten. Als het al zo ver is dat het bedrijfsleven om meer aandacht voor het milieu vraagt dan heeft onze democratie behoefte aan een oogoperatie. De blik moet weer op de verte gericht zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden