Politiek is meer dan gebakken lucht

Al jaren is een veel gehoorde klacht dat politici gekozen worden vanwege hun oneliners, verhalen uit hun persoonlijk leven, optredens in populaire televisieprogramma’s, uiterlijk en kledingstijl.

Amanda Kluveld

Volgens een drietal propedeusestudenten politicologie van de Universiteit van Amsterdam predikt Kay van de Linde al jaren dat het binnen een verkiezingscampagne ‘altijd vooral om personen draait en vrijwel niet over de inhoud’.

Ik neem aan dat de spindoctor het zelf niet zo krakkemikkig formuleert. Maar als Van de Linde zoiets echt predikt, dan volgt daaruit dat hij gelooft dat personen in het geheel niets met inhoud te maken hebben.

Goedbeschouwd vindt hij dus niet alleen Trots op Nederland gebakken lucht, maar ook de persoon Verdonk. Ik zal hem op dit punt beslist niet bevechten. Zijn these wil ik wel weerspreken. Waar bevindt ‘de inhoud’ zich als die niet in personen zit? Is inhoud een loszwevende entiteit? Dat zou betekenen dat de hele wereld gebakken lucht is. Zo laat ik mij de wereld niet voorschotelen, zelfs niet door iemand die Verdonks verlies van de lijsttrekkersverkiezing van de VVD op zijn cv heeft staan.

Al jaren is een veel gehoorde klacht dat politici gekozen worden vanwege hun oneliners, verhalen uit hun persoonlijk leven, optredens in populaire televisieprogramma’s, uiterlijk en kledingstijl.

Dat begrijp ik niet. Als deze zaken zo veel belangrijker zijn voor de kiezer dan de inhoud van politieke programma’s, standpunten en beginselverklaringen en er alleen gestemd wordt op basis van de amusementswaarde van politici, waarom hebben we dan nu deze politici, met deze oneliners en deze persoonlijkheden? Politici overschatten zichzelf als zij denken dat ze uitsluitend op basis van hun charisma en imago gekozen worden.

Wel bestaat de neiging om de inhoud van iemands politieke standpunten terug te brengen tot diens persoonlijkheid. Dat betekent niet altijd dat de persoon geen inhoud heeft. Pim Fortuyn had een sterke persoonlijke uitstraling en een on-Nederlandse stijl. Men kan het oneens zijn met De puinhopen van acht jaar paars maar inhoudsloos was het niet.

Ayaan Hirsi Ali’s persoonlijke geschiedenis en vermeend psychisch trauma is wel aangevoerd als verklaring voor haar opvattingen over de islam. Daarmee is geen overtuigend bewijs geleverd voor de stelling dat haar standpunten inhoudsloos zijn.
Politiek en kiezers zitten complexer in elkaar dan Van de Linde wil dat wij geloven. Over Verdonk heeft hij gelijk.

Maar één bonte kraai maakt nog geen winter, zoals één inhoudsloze spindoctor nog geen waarheid maakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden