Commentaar

Politiek is medeplichtig aan de drama's in het onderwijs

De politiek is tot op zekere hoogte medeplichtig aan de ontwikkeling die ROC Leiden fataal is geworden.

Exterieur van onderwijsinstelling ROC Leiden. Beeld anp

De Tweede Kamer staat vandaag aan de verleiding bloot om de geldkraan naar het door wanbeheer geplaagde ROC Leiden dicht te draaien. Schoolbestuurders gingen met gewiekste projectontwikkelaars in zee om in het genot te komen van twee markante gebouwen met 'leerwerkparken' en andere voorzieningen die het onderwijs meer glans moesten geven.

Daarvoor moest uiteindelijk 220 euro per vierkante meter worden neergeteld - tegen 80 euro in de tijd dat ROC Leiden nog over achttien locaties was verspreid. Om de huisvesting te kunnen betalen moest op onderwijs worden bezuinigd. Met als gevolg dat vorig jaar 40 procent van de opleidingen, waar 56 procent van de negenduizend leerlingen was ingeschreven, niet aan de maat was. En nu staat de Kamer voor de keus: met 18 miljoen euro een 'gecontroleerde ontmanteling' financieren - waarbij ROC Leiden opgaat in een verband met drie andere roc's in de regio - of de stekker eruit, een optie waarvoor VVD, CDA en PVV zich al hebben uitgesproken.

Hoe begrijpelijk de onwil van deze partijen ook is om de gevolgen van wanbeleid af te dekken, het is te hopen dat ze geen Kamermeerderheid achter zich krijgen. De belastingbetaler schiet daar niets mee op: een faillissement van ROC Leiden zal naar verwachting kostbaarder zijn dan de 'gecontroleerde ontmanteling'. De leerlingen schieten er al helemaal niets mee op: ze zullen hun opleiding moeten voortzetten op andere roc's, die voor zo'n toestroom op korte termijn helemaal niet zijn toegerust.

Rest het argument van voorstanders van sluiting van ROC Leiden dat een faillissement de megalomanie van andere schoolbestuurders zal temperen. Geen onderwijsinstelling is, met andere woorden, 'too big to fail'. Na de lijdensweg van ROC Leiden en, eerder, Hogeschool InHolland en de onderwijsgroep Amarantis, mag echter worden aangenomen dat die les inmiddels wel is getrokken.

Afgezien daarvan is de politiek medeplichtig aan de drama's die zich in het onderwijs hebben voltrokken. Ze heeft de schaalvergroting aangemoedigd en heeft met de lumpsumfinanciering onderwijsbestuurders in de verleiding gebracht gemeenschapsgeld verkeerd te besteden. In de besluitvorming van de Kamer zou daarom vandaag ook iets van deemoed moeten doorklinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden